Omar al Bašir Sudanskog predsednika Omara al Bašira Međunarodni krivični sud u Hagu optužio je za genocid i zločine protiv čovečnosti. Lider Sudana tereti se za pokušaj da „zbriše s lica zemlje“ plemena u Darfuru, kao i za vođenje kampanje ubistava, silovanja i deportacije. Glavni tužilac suda u Hagu argentinski pravnik Luis Moreno Okampo zatražio je od nadležnog veća Tribunala da izda nalog za hapšenje Bašira.

Omar al Bašir Sudanskog predsednika Omara al Bašira Međunarodni krivični sud u Hagu optužio je za genocid i zločine protiv čovečnosti. Lider Sudana tereti se za pokušaj da „zbriše s lica zemlje“ plemena u Darfuru, kao i za vođenje kampanje ubistava, silovanja i deportacije. Glavni tužilac suda u Hagu argentinski pravnik Luis Moreno Okampo zatražio je od nadležnog veća Tribunala da izda nalog za hapšenje Bašira. Ovo je prvi slučaj da ovaj sud optuži šefa jedne države dok je još na položaju. Ipak, analitičari ocenjuju da Bašir neće skoro biti viđen u Hagu,

budući da je Sudan odbacio nadležnost suda i odbija svaku saradnju.
Iako Al Bašir negira optužbe, za njega kažu da je vojnik u duši i da mu je prioritet da učvrsti vojnu vlast. Gotovo cela karijera sudanskog predsednika obeležena je ratom. Bašir je na vlast došao vojnim pučem 1989. i od tada vlada „gvozdenom pesnicom“.
Rođen je 1944. u seocetu Hoše Banaga u Sudanu, gde je završio osnovnu školu. Njegova porodica se potom odselila u Kartum gde je stekao srednjoškolsko obrazovanje. Današnji lider Sudana je u redove sudanske vojske stupio vrlo mlad. Studirao je na Egipatskoj vojnoj akademiji u Kairu. Tokom rata 1973. pridružio se egipatskoj vojsci.
Nakon povratka u Sudan, Bašir je učestvovao u vojnim operacijama protiv Sudanske narodne oslobodilačke armije na jugu zemlje. Pošto je dobio čin pukovnika, 1989. je predvodio grupu oficira koji su srušili nestabilnu koalicionu vladu premijera Sadeka al Mahdija. Pod rukovodstvom Bašira, nova vojna vlada je suspendovala političke partije. Ubrzo nakon toga, današnji lider Sudana je postao predsedavajući Saveta revolucionarne komande za zaštitu države, a potom je preuzeo dužnost šefa države, premijera, lidera oružanih snaga i ministra odbrane. Za predsednika Sudana izabran je 1996, kada je obećao da će se boriti za jedinstvo zemlje.
Privatni život Omara al Bašira malo je poznat javnosti. Oženjen je svojom rođakom Fatmom Kaldidom, a ima još jednu suprugu Vidad, koja je udovica nacionalnog heroja. Međutim, Al Bašir nema potomaka. Oni koji ga dobro poznaju kažu da su mu ponos i dostojanstvo na prvom mestu i da je prilično podložan burnim ispadima, naročito ako mu je ego ugrožen. Na mitinzima se pojavljuje u vojnoj uniformi, i tada odaje utisak da je u svom elementu. Međutim, poprilično je stidljiv kada treba da se pojavi u medijima i zato retko daje intervjue. Kažu da je pametniji nego što se čini, ali je ipak svestan činjenice da nije naročito obrazovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari