Predsednik Sri Lanke proglasio je juče svoju zemlju „slobodnom od separatističkog terora“ pošto je vojska saopštila da je pronašla telo Velupilaja Prabakarana, lidera pobunjenika Tamilskih tigrova, na poprištu borbe gde je ubijen.

 „Pre nekoliko sati na poprištu borbi pronađeno je telo terorističkog lidera Prabakarana, koji je uništio ovu zemlju“, rekao je šef vojske general Sarat Fonseka u obraćanju na državnoj televiziji. Smrt Prabakarana, koji je nesumnjivo bio lider Tamilskih tigrova, daleko će više otežati pobunjeničkom pokretu da obnovi i nastavi separatistički rat koji j vođen gotovo tri decenije.

Pre saopštenja o njegovoj smrti jedan zvaničnik pobunjenika je negirao da je Prabakaran ubijen i rekao da se on nalazi na sigurnom. Budući da je rat okončan na bojištu na severu zemlje, predsednik Mahinda Radžapaksa je juče u parlamentu održao pobednički govor. Pošto je ispričao kako su pobunjenici, zvanično poznati kao Oslobodilački tigrovi tamilskog elema (LTTE), nekada imali kontrolu nad velikom teritorijim na severu i istoku zemlje, Radžapaksa je rekao da je prvi put u trideset godina zemlja ujedinjena pod rukovodstvom vlade.

„Naša otadžbina je u potpunosti oslobođena od separatističkog terorizma,“ kazao je on i proglasio današnji dan nacionalnim praznikom. Tokom kratkog obraćanja parlamentu na jeziku Tamilaca, Radžapaksa je rekao da rat nije vođen protiv tamilskog naroda. „Naša namera je bila da spasemo tamilski narod od okrutnosti LTTE. Sada svi moramo da budemo jednaki u ovoj slobodnoj zemlji“, rekao je. Radžapaksa je u prošlosti izjavljivao da će pregovarati o nekom obliku podele vlasti s tamilskom zajednicom nakon rata, te je juče aludirao na potrebu da se postigne sporazum. „Moramo da pronađemo rešenje za ovaj konflikt. To rešenje treba da bude prihvatljivo za sve zajednice,“ kazao je on, „To rešenje, koje bi bilo zasnovano na budističkoj filozofiji, služiće kao primer celom svetu.“

On je, takođe, pozvao narod Sri Lanke, posebno Tamilce, koji su napustili zemlju, da se vrate i pomognu da se ona oporavi. „Nema manjinskih zajednica u ovoj zemlji. Ovde postoje samo dve zajednice, jedna koja voli ovu zemlju i jedna koja je ne voli.“

Selvarasa Patmanatan, zvaničnik pobunjenika, negirao je da je Prabakaran ubijen. „Naš voljeni lider Velupilaj Prabakaran je živ i bezbedan. On će i dalje biti na čelu onih koji teže dostojanstvu i slobodi tamilskog naroda“, navodi se u njegovom saopštenju. On nije odao detalje ili dokaze kojima bi se mogla potkrepiti njegova tvrdnja. Pošto su pobunjeničke konvencionalne snage uklonjene, veliki broj njih u Sri Lanki čeka da vidi kakve je ustupke Radžapaksa voljan da ponudi. Iako je Radžapaksa obećao politički kompromis, poraz pobunjenika ostavlja vakuum u tamilskom rukovodstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari