Proizraelska lobistička grupa Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) poslednji put je izgubila bitku s Belom kućom kada je predsednik SAD Ronald Regan poslao avione opremljene sistemima za rano upozorenje i kontrolu „avaks“ u Saudijsku Arabiju uprkos njenom žestokom protivljenju. Grupa je, međutim, od tada ostvarila niz uspeha kada je reč o pridobijanju američke podrške za Izrael.


Aipac je sada ponovo ukrstio koplja s Belom kućom, piše Njujork tajms. Naime, predlog zakona o uvođenju novog paketa sankcija Iranu, što je glavni cilj grupe, u zapećku je zbog žestokog protivljenja predsednika SAD Baraka Obame. Analitičari ocenjuju da se Aipac prećutno povlači, budući da je prestao da vrši pritisak na demokrate u Senatu da usvoje predlog.

Predstavnici lobističke grupe tvrde da nikada nisu apelovali da se odmah glasa i dodali da predlog zakona još može da se usvoji ako pregovori o nuklearnom sporazumu sa Iranom propadnu ili ako Iran odstupi od privremenog sporazuma zaključenog prošle godine. Obama je uspešno branio tvrdnju da bi uvođenjem novih sankcija Teheranu mogli da se osujete nuklearni pregovori, dok bi Amerika mogla da se nađe na putu ka još jednom ratu, navodi Njujork tajms.

Obama je tako doveo u pitanje efikasnost taktika Aipac-a i čak njegovu ulogu kao glavne proizraelske lobističke grupe u Vašingtonu, ocenjuje list. „Cilj naših aktivnosti nije da na nišan stavimo predsednika, već Iran“, rekao je Abraham Foksmen, nacionalni direktor Lige protiv klevete. Sedamdeset demokrata iz Predstavničkog doma Kongresa je u ponedeljak poslalo Obami pismo u kojem se navodi da oni podržavaju njegove diplomatske napore, te se protive novim sankcijama. Bivša državna sekretarka Hilari Klinton pridružila se onima koji se protive zakonu.

Glavobolje Aipaca prevazilaze granice Irana. Grupa je u septembru žestoko lobirala da Kongres odobri napad na Siriju, kojim je zapretio Obama. Nakon izvesnih propusta u Kongresu, Obama je odustao od takvog plana.

Misija grupe Aipac

Aipac je osnovan 1951, nekoliko godina nakon osnivanja Izraela. Organizacija tvrdi da je njena misija „jačanje, zaštita i promovisanje američko-izraelskih odnosa“, bez obzira na stav vlade dve zemlje. „Moć Aipac-a leži u njegovoj sposobnosti da pridobije glasove iz obe partije“, rekao je Stiven Rouzen, nekadašnji visoki zvaničnik grupe, koji je izbačen iz njenih okvira 2005. pošto je uhvaćen u špijunaži. Problem je u tome što grupa u svojim naporima da progura predlog zakona o uvođenju sankcija Iranu sve više staje na stranu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, a protiv Obame, navodi Njujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari