Predsednika Gvineje Bisao Žoaoa Bernarda Vieira ubili su disidentski vojnici u očiglednom osvetničkom napadu koji je usledio nakon atentata na načelnika generalštaba. Odjeci pucnja iz pištolja i teškog naoružanja čuli su se juče u ranim jutarnjim časovima oko predsedničke palate i širom prestonice ove zemlje na zapadu Afrike.

Stražari su rekli da je predsednik, bivši vojni lider koji se vratio na vlast nakon izbora 2005, ubijen iz vatrenog oružja i da se njegovo telo nalazi u prostorijama palate. Diplomate i vladini zvaničnici u prestonici Bisaou nisu bili dostupni za komentar. Portparol vojske je rekao da su napad izvršili vojnici lojalni generalu Tagmi Na Vaiju, načelniku generalštaba i dugogodišnjem rivalu Vieira, koji je ubijen u eksploziji bombe u prostorijama generalštaba.

„Predsednika Vieiru ubila je vojska dok je pokušavao da pobegne iz svoje kuće koja je bila meta napada grupe vojnika bliskih načelniku generalštaba Tagmi Na Vaiju, rano jutros,“ izjavio je juče portparol Zamora Induta. Bivša portugalska kolonija Gvineja Bisao siromašna je zemlja od 1,6 miliona stanovnika na obali Atlantskog okeana, oslabljena zbog niza godina državnih udara i građanskog rata. Budući da samo nekoliko bezbednosnih struktura funkcioniše, dok je lako podmititi civilnu službu i policiju, Gvineja Bisao je nedavno postala glavni kanal za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Regionalni analitičari ovu zemlju nazivaju „virtuelnom narkodržavom“.

Tenzije između vojske i predsednika produbljene su nakon što je Vieira angažovao 400 bezbednjaka da ga štite posle udara granate na njegovu rezidenciju u novembru prošle godine. To je postala jabuka razdora između njega i moćne vojske koja je tvrdila da je ona odgovorna za unutrašnju bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari