Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić sa saradnicima, pokrajinskim sekretarom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslavom Vasinom i v.d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja Nebojšom Malenkovićem posetio je pred vikend Gložan – naselje sa oko dve hiljade stanovnika u opštini Bački Petrovac.

Povod za posetu bili su razvojni programi koje Pokrajinska vlada realizuje u ovom selu, a tiču se obnove i asfaltiranja ulica i dodele subvencija za zapošljavanje u gložanskom „Agroplodu“.

Predsednik opštine Bački Petrovac Pavel Marčok zahvalio se na podršci koju ova opština dobija od Pokrajinske vlade. Marčok je naveo da je, za godinu dana, u opštini otvoreno 123 novih radnih mesta, a da je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, za osam godina, uložio 500 miliona dinara u razvojne projekte i poboljšanje standarda građana ovog kraja.

Vlasnik „Agroploda“ Jan Bohuš je izjavio da se u staklenicima proizvede oko 1.500 tona povrća godišnje. Proizvodi se uglavnom prodaju na domaćem tržištu. Manji deo se izvozi u Crnu Goru, a uskoro trebe da počne i izvoz za Rusiju. „Planiramo da se razvijamo, da nabavimo kotao na biomasu za zagrevanje staklenika, što bi donelo godišnju uštedu od 20 miliona za energente. Sredstva ćemo ulagati ne samo u razvoj preduzeća, već i za povećanje zarada zaposlenih“, izjavio je Bohuš.

Poseta je započela obilaskom Proleterske ulice, koja je jedna od osam ulica u Gloženu rekonstruisanih sredstvima Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Članovi delegacije Vlade Vojvodine obišli su zatim staklenike preduzeća „Agroplod“, koji se prostiru na pet hektara na kojima se gaji paradajz, paprika, krastavci i drugo povrće. Ovoj firmi dodeljena je subvencija iz pokrajinskog budžeta za zapošljavanje novih radnika.

„Poljoprivreda je naša najveća razvojna i izvozna šansa i zbog toga smo preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu obezbedili 6,8 miliona dinara da bi danas zvanično počelo da radi 50 novih radnika u ovom, u Srbiji najvećem stakleniku“, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić.

„Preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu, Pokrajina će nastaviti da podržava uspešne projekte kao što je ovaj u Gložanu. Preko programa Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova za podsticaj zapošljavanju, u proteklih šest godina zaposleno je 29.035 građana Vojvodine. Paralelno s tim, preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Vlada Vojvodine sprovodi program subvencionisanja proizvodnje u staklenicima i plastenicima, jer ona traje preko cele godine i ostvaruje višestruke efekte: veći obim proizvodnje i veće prinose“, rekao je Pajtić.

„Koliko nam je stalo do razvoja sela, pokazuje i to što smo u Gložanu investirali 30 miliona dinara u putnu mrežu dugu četiri kilometra, što omogućava da stanovnici ovog naselja žive mnogo pristojnije nego do sada“, rekao je predsednik vojvođanske vlade.

„Kad smo početkom aprila krenuli u kampanju zapošljavanja u 2013. godini, rekli smo da ćemo do kraja godine zaposliti između četiri i pet hiljada ljudi“, podsetio je pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin. „Sa današnjim danom, preko naših programa, zaposleno je 3.750 ljudi, što znači da se program realizuje prema planu i do kraja godine možemo očekivati da će postavljeni cilj u potpunosti biti ispunjen.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari