Predsednik Vučić na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu: Narodi stvaraju države a države čuvaju narod 1Foto: Zoran Mišić/Danas

Ovde u Kragujevcu u Šumadiji rađana je srpska država. Stvaranje države je uvek u neku ruku avanturizam ali kada je imate onda za nju korate da se borite. Nema igre sa onim što nam je svetinja – država Srbija, rekao je Aleksandar Vučić pozdravljajuċi Kragujevčane na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu.

Aleksandar Vučiċ je u porti, po njemu, možda najvažnije crkve u državi jer je u njoj stvarana obećao konačno završenje radova na Gradskoj tržnici, velelepni Stadion Čika Dača za 20.000 ljudi, obilaznice oko grada, brze saobraćajnice i železničko čvorište.

Predsednik Vučić na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu: Narodi stvaraju države a države čuvaju narod 2
Foto: Z. Mišić
Samo saobraćajni radovi, po njemu, njemu izneće 600 miliona evra, a najavio je i izgradnju Kliničkog centra i Filološko-umetničkog fakulteta.
Predsednik Vučić na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu: Narodi stvaraju države a države čuvaju narod 3
Foto: Z. Mišić
– A, za to su potrebni radni i vredni ljudi, odgovorni a ne oni koji veruju kafanskim pričama, što su Šumadinci uvek umeli da prepoznaju, zaključio je on, pozvavši na odbranu i očuvanje Kosova i Metohije u našim granicama bez praznog junačenja. Hvala vam neka živi Kragujevac i junačka Srbija, završio je Aleksandar Vučiċ čestitajuċi Kragujevčanima Sretenje.

Predsednik Vučić na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu: Narodi stvaraju države a države čuvaju narod 4

Na skupu u staroj, prvoj skupštini Srbije prisutni su sem predsednika Vučiċa i ministri Ivica Dačiċ, Branko Ružiċ, Darija Kisiċ, predsednik Skupštine Vladimir Orliċ…

Goste je pozdravio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašiċ, govorom u kome je naglasio da u ovom trenutku moramo da baštinimo od oba vožda – mudrost kneza Miloša i vanrednu hrabrost Karađorđa.
On se zahvalio predsedniku Vučiċu na svemu što je u Kragujevcu urađeno između dva Sretenja.

Pre besede Aleksandar Vučiċ je na poklon od gradonačelnika Dašića dobio repliku Sretenjskog ustava.

– Kragujevac je rodno mesto srpske državnosti. Za nas je Sretenje crveno slovo jer su na taj datum započete mnoge važne stvari za nas. Sloboda nije da radiš šta hoċeš veċ da ne moraš ono što nećeš, započeo je predsednik Vučiċ svoju sretenjsku besedu, uporedivši Karađorđeve ustanike sa Leonidinim Spartancima a Filipa Višnjiċa sa Homerom.

On je podsetio i na voždove reči od pre 219 godina – svaki svoga ubite subašu.

Po njemu naši slavni preci bili su svesni da se država ne stvara samo hrabrošću na bojnom polju nego i diplomatskom mudrošću.

Vučiċ je podsetio na izgradnje škola u tadašnjoj Srbiji.

– I vekovima pre Miloša nije nam nedostajalo hrabrosti ali je njegova nacionalna revolucija i borba za oslobođenje uspela zahvaljujući Miloševom političkom geniju, istakao je on.

Na mudrosti, zakonu i poštovanju počiva svaka država, naglasio je Aleksandar Vučiċ.

– Sretenjski ustav potvrđuje Karađorđevu i Miloševu doktrinu da je Srbija zemlja slobodnih seljaka. Davidović čini čast našoj otadžbini, stavljajuċi u Ustav odrednicu da je svaki rob slobodan čim stupi na naše tle, naglasio je on.

Sa pritiscima oko Kosova i Metohije danas, isto kao i naš preci stvorili smo slobodnu, jaku, suverenu i demokratsku državu, zaključio je on.

Država ne trpi avanturizam, poručio predsednik Vučić u sretenjskoj besedi u Kragujevcu.

Narodi stvaraju države a države čuvaju narod. Nemamo mi drugi garant za sve nas i naše ljude drugi garant od svoje države. Ne može za njih da se izbori ma kakva kozačka skupština i avanturisti koji žele još jedan krug smrti, poručio je Aleksandar Vučiċ na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu.

Zbog toga je tokom svoje besede u Staroj skupštini opomenuo i sebe i sve prisutne da – država ne trpi avanturizam.

– Živeo Kragujevac, živela Šumadija, živela Srbija, završio je predsednik Vučić svoju sretenjsku besedu.

Biće izveden i dramski prikaz „Knežev zapis“ po tekstu Vladimira Đorđeviċa u režiji Vladimira Đorđevića.

Predsednik Vučić na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu: Narodi stvaraju države a države čuvaju narod 5

U porti kragujevačke Stare crkve na mestu gde je donet Sretenjski ustav još sat ranije okupilo se nekoliko stotina Kragujevčana da pozdrave predsednika Vučiċa.

Kako je kragujevački portal Glas Šumadije juče objavio na zaposlene u gradskim preduzeċima i zdravstvenim organizacijama je vršen pritisak da na Sretenje dođu i „podrže predsednika Vučića“.

Direktan prenos Sretenjske akademije iz Kragujevca je na RTS-, Pink-u i Radio televiziji Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari