Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad osudio je juče diskvalifikaciju svog saveznika kao kandidata za predsedničke izbore 14. juna i najavio da će od vrhovnog verskog vođe, ajatolaha Ali Hamneija tražiti da se odluka preispita.

Savet čuvara ustava, zadužen za potvrđivanje predsedničkih kandidatura, u utorak je diskvalifikovao dvojicu glavnih predsedničkih kandidata – Ahmadinežadovog saveznika Esfandijara Rahima Mašaija i bivšeg umerenog predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija.

Savet je potvrdio kandidaturu osam, uglavnom konzervativnih kandidata. Rafsandžani (78), koji je bio na dužnosti dva predsednička mandata između 1989. i 1997. godine, rekao je da se neće žaliti na odluku Saveta čuvara ustava. Zakon ne predviđa mogućnost žalbe na odluku Saveta čuvara, ali potencijalni kandidati mogu da se obrate ajatolahu Ali Hamneiju, koji jedini može da interveniše da se promeni odluka Saveta.

Ahmadinežad je juče napisao na svom predsedničkom veb-sajtu da smatra Rahima Mašaija dobrim i kvalifikovanim kandidatom koji je bio „žrtva nepravde“. Ahmadinežad je rekao da će to pitanje isterati do kraja i da će se obratiti iranskom vrhovnom vođi Ali Hamneiju i pozvao svoje pristalice da „budu strpljivi“. Ahmadinežad ne može da se kandiduje za treći uzastopni mandat.

Posle prekjučerašnje odluke Saveta čuvara izborna kampanja treba zvanično da počne u petak i da se završi 13. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari