Izborna kampanja je gotova i sve je spremno za nedeljne izbore u Argentini na kojima će se birati naslednik predsednika Nestora Kirčnera. Glavni favorit, prema istraživanjima javnog mnjenja, jeste sadašnja prva dama, senatorka Kristina Fernandes de Kirčner. Tokom poslednjeg predizbornog skupa hvalila je ekonomske uspehe vlade svoga supruga.

Izborna kampanja je gotova i sve je spremno za nedeljne izbore u Argentini na kojima će se birati naslednik predsednika Nestora Kirčnera. Glavni favorit, prema istraživanjima javnog mnjenja, jeste sadašnja prva dama, senatorka Kristina Fernandes de Kirčner. Tokom poslednjeg predizbornog skupa hvalila je ekonomske uspehe vlade svoga supruga. Kristina Kirčner je u obraćanju okupljenim građanima izjavila: „Neki od naših snova počeli su da se ostvaruju i sada nam je preostalo da radimo na ostvarenju drugih snova“. Njen suprug, koji joj je dao punu podršku, prisustvovao je skupu, ali se nije obraćao masi.
Njen najbliži rival jeste Elena Kario, koja je apelovala na siromašne birače da glasaju za nju i istakla da će ući u drugu rundu izbora u novembru. Ona je govorila protiv „arogancije“ onih koji su na vlasti. Među ostalim glavnim kandidatima su Roberto Lavanja i dobro poznati ekonomista i stručnjak za slobodno tržište Rikardo Lopez Marfi. Dopisnici kažu da su mnogi birači frustrirani jer je izbornoj kampanji nedostajala politička debata. Ovi izbori najverovatnije će Argentini podariti prvu ženu predsednika.
Kirčnerova (54) praktično je osvojila siromašno predgrađe Buenos Airesa San Džustu, gde je toplo dočekana uzvicima „Kristina, Kristina“. To je bila i poslednja stanica njene izborne kampanje, gde se okupila velika masa građana koji su na sve načine pokušavali da dopru do nje. Telohranitelji su pokušavali da je odbrane, a gomila je pokušavala da dodirne Kirčnerovu.
Šarolika slika iz zabiti prestonice (s jedne strane siromašno stanovništvo, a s druge strane brojni posetioci odeveni u odeću boje breskve) odraz je glamura i nade. Kao i kod prethodne argentinske političke ikone Evite Peron, i ime Kirčnerove je postalo borbeni poklič. „Kristina je oličenje naše najbolje tradicije. Ona će preraspodeliti naše bogatstvo“, izjavio je građanin Nikolas Salerno.
Kirčnerova se bavila advokaturom pre nego što je postala senator, veteran je u politici i uspešno prati svog supruga. Kada je došao na vlast 2003. zemlja je bila traumatizovana zbog finansijskog kolapsa godinu dana ranije. Kirčnerova je apsolutni favorit, uspela je da mobiliše sve pripadnike pokreta Evita Peron. Zbog toga je i smatraju duhom Evite, žene bivšeg predsednika Huana Perona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari