Predsedništvo LDP imenovalo je Srđana Pešića za vršioca dužnosti menadžera LDP u Nišu, nakon što je Gradski odbor te stranke u ponedeljak uveče raspušten većinom glasova, a 11 funkcionera podnelo ostavke i izašlo iz članstva u znak protesta zbog nedemokratskog i netransparentnog rukovođenja strankom, kao i dugogodišnje marginalizacije niškog odbora. Pešić će tu funkciju obavljati do održavanja izborne skupštine, za koju se još ne zna kada će biti.


– Naši dojučerašnji saborci odlučili su da napuste stranku i to je njihov lični čin. Među nama nema nikakvog ličnog sukoba. Kao prijatelji smo godinama zajedno pokušavali da Srbiju i naš grad učinimo boljim. Naša jedina razlika bila u tome kako ćemo to dalje raditi. Rastali smo se konceptualno i idejno. Članovi LDP u Nišu od sada će, sa novom i podmlađenom ekipom, nastaviti još energičnije, zajedno sa građanima Niša, da stvaraju uslove da naš grad postane centar građanske Srbije u kojem će se građani pitati, a javni poslovi raditi trensparentno i pošteno – navodi Pešić u saopštenju u kojem dojučerašnjim kolegama „želi puno uspeha u budućem političkom radu“.

Među funkcionerima LDP iz Niša koji su napustili stranku nalaze se i Nebojša Ranđelović, dojučerašnji potpredsednik LDP, Predrag Jelenković, menadžer niškog odbora i šef odborničke grupe u Skupštini grada, Sanja Jeftić Branković, jedini republički poslanik te stranke iz Niša, kao i nekoliko članova Glavnog odbora. Oni su prekjuče saopštili da niški odbor „već nekoliko godina kroz organe partije kritikuje rad stranačkog vrha na čelu sa predsednikom Čedomirom Jovanovićem“, ali da je sukob eskalirao na poslednjoj sednici Glavnog odbora, kada su članovi iz Niša pored ostalog zatražili analizu (lošeg) rezultata majskih izbora, kao i (netransparentnog) finansiranja stranke. Oni su kazali da je Jovanović iz ovih razloga verovatno nameravao da raspusti niški odbor, pošto je kazao da „Nišu sledi šok terapija“.

Na konferenciji za novinare Ranđelović je kazao da su se u LDP sve odluke donosile u „kabinetu predsednika Jovanovića uz prisustvo još nekoliko ljudi“. Miodrag Zdravković, dojučerašnji član Glavnog odbora, rekao je da je LDP „postao dvor Čedomira Jovanovića, na kojem je on despot, a oko njega su svi ostali, među kojima i dvorske dame i lude“. Jelenković ocenio da je neformalna grupa oko Jovanovića pretvorila LDP u „Liberalnu beogradsku partiju“. Ostali funkcioneri su kazali da je „neprihvatljivo da poslanička lista LDP bude lista Krug dvojke, a da svi ostali dobiju samo mrvice sa stola“, tim pre što lista koju je predvodio sam Jovanović nije prošla cenzus u Beogradu. Oni su dodali da je niški odbor godinama unazad imao bolje izborne rezultate od beogradskog, ali da je „centrala stranke uporno imala maćehinski odnos prema njemu“.

O raspuštanju uskoro

U Skupštini grada Niša LDP ima četiri odbornika, od kojih su tri napustila stranku i ubuduće će delovati samostalno. Stranka u SG sada ima samo jednog odbornika – sadašnjeg v. d. menadžera Pešića. LDP ima i još pet odbornika u nekim od pet gradskih opština u Nišu, a oni će tek odlučivati da li ostaju u stranci. O svom eventualnom raspuštanju ili nastavku delovanja ovih dana će se izjasniti i svi opštinski odbori LDP u gradu.

Naredba

– Postavlja se profesor doktor Srđan Pešić iz Niša, 1963, profesor Univerziteta i doktor medicinskih nauka, za vršioca dužnosti menadžera gradske organizacije LDP Niš. Određuju se Aleksandra Boričić, Ilija Đorđević, Jelena Kostić, Lara Petrović, Raica Milićević i Slađana Jović da zajedno sa vršiocem dužnosti menadžera Gradskog odbora zastupaju Liberalno-demokratsku partiju u Nišu do održavanja Skupštine gradske organizacije LDP Niš – piše u odluci koju je potpisao Čedomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari