Predsedništvo Novog DSS-a usvojilo Deklaraciju o Srebrenici

Ostavite komentar


  1. Zločin genocida je nastao prvo u okviru međunarodnog običajnog prava i podrazumevao je istrebljenje, fizičku eliminaciju – ubistva, čitavih rasnih, etničkih, verskih i drugih društvenih grupa.
    1. Deklaracijom br. 96 iz 1946. Generalna skupština UN je potvrdila da je genocid zločin po međunarodnom pravu koji civilizovani svet osuđuje i pozvala je Ekonomsko-socijalni savet UN da pripremi konvenciju koja bi se bavila zločinom genocida.
    2. Zabrana i kažnjivost genocida prema pravilima međunarodnog običajnog prava omogućila je da genocid, pod pojmom „istrebljenje“, 1946. bude uvršten u grupu zločina protiv čovečnosti u Statut međunarodnog vojnog tribunala u Nirnbergu.
    3. Rezolucijom Generalne skupštine UN br. 260 je 9. devembra 1948. usvojena Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida… [po kojoj] Strane ugovornice potvrđuju da je genocid, bez obzira da li je izvršen za vreme mira ili rata, zločin po međunarodnom pravu i da preuzimaju obavezu da ga spreče i kazne.
    4. Po Konvenciji:
    Član II
    U smislu ove Konvencije kao genocid se smatra bilo koje od navedenih dela učinjenih u nameri potpunog ili delimičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe kao takve:
    a) ubistvo članova grupe;
    b) teška povreda fizičkog ili mentalnog integriteta članova grupe;
    c) namerno podvrgavanje članova grupe životnim uslovima koji treba da dovedu do njenog potpunog ili delimičnog uništenja;
    d) mere usmerene na sprečavanje rađanja u okviru grupe;
    e) prinudno premeštanje dece iz jedne grupe u drugu.
    Član III
    Kažnjiva su sledeća dela:
    a) genocid;
    b) planiranje izvršenja genocida;
    c) neposredno i javno podsticanje na vršenje genocida;
    d) pokušaj genocida;
    e) saučesništvo u genocidu.
    Član IV
    Lica koja učine delo genocida ili neko drugo delo navedeno u članu III biće kažnjena
    bez obzira da li upravljaju državom, obavljaju funkcije ili su obični pojedinci.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.