Nalazi sa arheološkog lokaliteta Margum kod Požarevca biće predstavljeni u Muzeju Banata u Temišvaru. Početak istraživanja ovog antičkog grada koji je otkriven u Dubravici, na ušću Velike Morave u Dunav, je okončan a u njima su učestvovali arheolozi iz Požarevca i Beograda.

Ovogodišnji projekat istraživanja realizovan uz pomoć bespovratnih sredstava Evropske unije iz IPA fonda u okviru susedskih programa Srbije i Rumunije. Od Evropske unije dobijeno je 300.000 evra, a grad Požarevac obezbedio je još tri miliona dinara. Stručni deo arheološkog tima, na čelu sa profesorom Vujadinom Ivaniševićem i njegovim saradnicima iz Arheološkog instituta u Beogradu, utvrdio je da je Margum u kontinuitetu postojao od rimskog doba do srednjeg veka.

Partner na projektu je Muzej Banata u Temišvaru, a posle arheoloških istraživanja predstoji konzervacija i obrada dokumentacije kao i organizovanje međunarodnog naučnog skupa na kome će učestvovati eminentni stručnjaci koji se bave antičkom i srednjovekovnom arheologijom i istoričari iz Srbije, kao i gosti iz Rumunije koji se bave proučavanjem Dunava. Saradnja sa Rumunima biće nastavljena i u idućoj godini jer je Narodni muzej ponovo konkurisao kod evropskih fondova i novim projektu želi da promoviše dosadašnju susedsku saradnju sa Rumunima. Cilj je da se napravi putujuća izložba koja će biti postavljana na važnim lokacijama, Viminacijumu, Margumu, Ramu, Golupcu i da od toga, u smislu razvoja turizma, korist imaju sve te lokalne zajednice.

Uz pomoć georadara snimljena trećina lokaliteta, što će omogućiti lakša istraživanja. Otvoreno je i nekoliko sondi, a najznačajnija je u blizini velikih termi, koja je istražena do dubine od 1,5 metara, odnosno istražen je srednjovekovni sloj od 9. do 12.veka. U njemu su otkrivene zemunice, poluzemunice i jame sa bogatim arheološkim sadržajem. Posebno treba izdvojiti kamene kalupe za livenje srebrnog i bronzanog nakita, što ukazuje na postojanje zanatskih radionica u Margumu, kao i veći broj keramičkih posuda među kojima se izdvaja ritualna posuda iz 11. ili 12. veka koja ima tri izlivnika za izlivanje vode i tri drške modelovane najverovatnije u obliku vidre. Istraživači su stigli do antičkog sloja gde se ukazala monumentalna, arhitektura zidana od kamena, opeke i krečnog maltera gde je u početku tog sloja otkriven srebrni i bronzani novac imperatora Trajana i veoma redak primerak žišak od bronze (rimska lampa za osvetljenje). Margum je do sada dao veoma značajne nalaze, poput bronzanog kotla iz VII veka pre naše ere, srebrni pojas Tribala, keramičke posude iz rimskog perioda, bronzana posuda u obliku dečaka koji ispred sebe drži fenjer za osvetljavanje puta bogatim stanovnicima, monumentalna glava i šaka imperatora Karimusa u mermeru, kalamus (koštano pero) sa kurzivno urezanim imenom pisara na njemu. Ovo kulturno blago čuva se u muzejima u Beogradu i Požarevcu. Tokom istraživanja pronađeno je i desetak srednjovekovnih grobova od perioda VI do XII veka koji svedoče o životu u ovom naselju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari