Prirodni fenomen lesnih profila starih milion godina u Starom Slankamenu okupio je proteklih dana 85 svetski čuvenih geologa iz 26 zemalja zainteresovanih da se ovaj lokalitet zaštiti i prezentuje javnosti na jedan atraktivan način.

Naučnici su učestvovali na Međunarodnoj konferenciji o lesnim profilima „Lesfest“ koja je održana u Novom Sadu od 31. avgusta do 3. septembra, gde im je prezentovan idejni projekat Tematskog muzeja „Leslend“ u Starom Slankamenu. Prema rečima generalnog sekretara Međunarodne unije za kvartna istraživanja prof. dr Slobodana Markovića lesni profili u Starom Slankamenu su najbolji arhiv paleoklimatskih i paleoekoloških promena u poslednjih milion godina.

– Pre deset godina prvi put smo ih predstavili svetskoj javnosti na „Lesfestu“ u Nemačkoj, a danas su najeminentniji svetski stručnjaci iz ove oblasti u Starom Slankamenu gde razgovaramo o realizaciji jednog značajnog projekta, o izgradnji Tematskog muzeja „Leslend“ koji bi bio turistička atrakcija, ali i ambijent u kojem bi naučnici istraživali lesne profile koji čuvaju tajnu ledenog doba – rekao Marković.

Po oceni dugogodišnjeg predsednika Međunarodne unije za kvartna istraživanja Iana Smaila iz Engleske, ova lokacija u Starom Slankamenu veoma je zanimljiva i jedinstvena u Evropi za stručno-naučnu javnost , ali i za ljude koji se bave proizvodnjom hrane.

– U lesu pronalazimo indikatore koji nam otkrivaju tajne klimatskih promena, a da bismo mogli da razumemo i predvidimo klimatske promene u budućnosti moramo da razumemo ono što se odvijalo u prošlosti. Sretnom okolnošću Stari Slankamen je čudo prirode, pored lesnih profila i plodnog zemljišta tu su obronci Fruške gore, Dunav, ušće Tise u Dunav. Formiranje Tematskog muzeja „Leslend“ je odlična ideja – rekao je Ian Smail.

Realizacija projekta Leslend staje oko pet miliona evra. Opština Inđija ušla je u ovaj projekat još pre tri godine i ovde na to gledaju kao na najznačajniju investiciju u oblasti turizma u narednih deset godina, koja bi trebalo da afirmiše ne samo Stari Slankamen i Inđiju, već i Srbiju i Balkan. Arhitekta Muzeja „Leslend“ Vladimir Novaković navodi da je zamišljeno da muzej ima izložbeni deo koji će „pričati“ priču o lesnim profilima, prostor gde će se edukovati mladi ljudi iz oblasti geologije, kao i prostor za smeštaj stručnjaka koji se bave istraživanjima ove vrste.

– Uradili smo idejni projekat Tematskog muzeja „Leslend“, a do kraja godine biće završena kompletna planska dokumentacija. Sve ovo radimo u saradnji sa Prirodno-metematičkim fakultetom u Novom Sadu – kaže direktor Turističke organizacije opštine Boris Paško.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari