Predstavljen Veliki atlas Srbije: Dvojezični doprinos obrazovanju, kulturi i nauci 1Foto: Službeni glasnik

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu danas je predstavljen dvojezični srpsko-engleski Veliki atlas Srbije, prvi poduhvat takve vrste u domaćem izdavaštvu kojim se Javno preduzeće Službeni glasnik, prema rečima njegovog direktora Mladena Šerčevića, „odredilo kao jak nacionalni izdavač, čijim je knjigama mesto u bibliotekama“.

Veliki Atas nastao je u saradnji Službenog glasnika i stručnjaka različitih struka sa univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i iz SANU, Vojnogeografskog instituta, Geološkog zavoda Srbije i Republičkog geodetskog zavoda, kao „svojevrsni pasoš Srbije“.

– Nijedan narod ne može bez identiteta, a Atlas jeste jedno od identitetskih dela svakog naroda, trag koji ostavi u prostoru, a mi smo dobili veličanstven deo sveta – rekao je akademik Slobodan Marković, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koji je, kako se juče čulo, zajedno sa Mladenom Šarčevićem idejni tvorac Atlasa na kome se radilo manje od godinu dana i koji predstavlja „doprinos obrazovanju, kulturi i nauci“.

Reč je o kartografsko-enciklopedijskom delu na 432 strane koje sadrži:više od trideset topografskih karata, pedeset tematskih karata, više od dvadeset planova gradova i stotine fotografija prirodnih i društvenih znamenitosti, kao i QR kodove koji vode do tekstova s probranim zanimljivostima.

Tekstovi nude saznanja o geologiji, reljefu, klimi, vodama, životnoj sredini, stanovništvu, privredi, kulturnom nasleđu Srbije.

Posebnih deset poglavlja, bogato ilustrovanih fotografijama u boji, detaljno prikazuju regije Srbije. Prema oceni Dejana Šarića, profesora Geografskog fakulteta UB, Velii atlas Srbije je „veki nacionalni projekat koji prevazilazi akademske okvire“.

Prvom predstavljanju Velikog atlasa Srbije prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Univerziteta u Beogradu, SPC, SANU i načne zajednice.

Planovi

Objavljivanje Velikog atlasa Srbije, koji uskoro trebalo da bude predstavljen u Banjaluci, kao 24. oktobra na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, početak je velikih projekata Službenog glasnika. Mladen Šarčević najavio je da je u pripremi Leksinkon arheoloških nalazišta u Srbiji, kao i da se od 1. novembra Glasnikov leksikografski deo vraća u zgradu u ulici kralja Milutina na Slaviji, koju je ovaj izdavač „vratio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari