Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski najavili su mere iz Akcionog plana zapošljavanja za 2015. godinu, čija je realizacija započela raspisivanjem prvih javnih poziva – za samozapošljavanje i subvencije za otvaranje novih radnih mesta.


– U prošloj, 2014. godini Grad Novi Sad je za mere aktivne politike zapošljavanja izdvojio sredstva u iznosu od 106 miliona dinara, zaposlen je 341 sugrađanin, a obukom je obuhvaćeno 85 lica. Grad će i ove godine nastaviti sa odgovornom i aktivnom politikom zapošljavanja, a kao priznanje za dosadašnje rezultate Gradu je na kraju godine od strane nadležnog ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje uručena zahvalnica za veliki broj kvalitetnih predloga za rešavanje problema nezaposlenosti i uspešno sprovođenje aktivne politike zapošljavanja na svojoj teritoriji – kazao je Vučević.

On je istakao da će Grad ove godine subvencionisati preduzetnike početnike u malom biznisu

– Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se nezaposlenom licu u jednokratnom iznosu od najviše 300.000 dinara, a očekujemo da ćemo kroz ove mere podstaći i pomoći oko 50 lica da pokrenu sopstveni biznis. Druga mera je subvencionisanje privrednika za otvaranje novih radnih mesta i za tu meru je opredeljeno 200.000 dinara po otvorenom radnom mestu, a plan je da ovom merom bude zaposleno 50 nezaposlenih lica u privrednim subjektima. Grad Novi Sad nastavlja sa programom Univerzitetske profesionalne prakse studenata, a za ovu godinu planirano je da 50 studenata završnih godina fakulteta učestvuje u njemu – istakao je Vučević. Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski najavio je i mere za podršku razvoju poljoprivrede.

– U cilju što efikasnijeg pružanja odgovora na praktične potrebe i probleme privrede i pre svega stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta u Novom Sadu, Grad Novi Sad je formirao tri savetodavna tela: Savet za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, Savet za poljoprivredu i Savet za turizam. Zadatak ovih saveta je da daju mišljenja i preporuke gradonačelniku Novog Sada u vezi sa unapređenjem uslova za poslovanje i podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima na teritoriji grada, odnosno u vezi sa razvojem poljoprivrede i turizma. Ovi saveti moći će da iniciraju i predlažu planove i programe unapređenja navedenih oblasti funkcionisanja privrede u Novom Sadu, da prate propise, predlažu donošenja gradskih odluka i izmenu postojećih. Pored predstavnika Grada – pojedinih članova Gradskog veća i načelnika gradskih uprava, savete čine predstavnici udruženja privrednika malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, poljoprivrednika, predstavnici turističkih agencija, obrazovnih institucija i dr. – zaključio je Sečujski ističući da će uskoro biti formiran i Savet za zaštitu potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari