Knjiga Atlas ljekovitog bilja bjelopoljskog kraja autora Jasmine Balijagić, Miodraga Jovančevića i Muja Vreve promovisana je nedavno u bjelopoljskom Centru za kulturu. O knjizi su govorili akademik Slobodan Milosavljević, dr Nebojša Menković, dr Slavoljub Tasić i Danijel Vincek.


Prema riječima botaničara Danijela Vinceka knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja na ovim prostorima, samostalno ili u ekspedicijama sa studentima Biotehničkog fakulteta. „ Ovom knjigom prezentovano je oko 150 ljekovitih biljaka, na teritoriji bjelopoljske opštine. Pri tome posebna pažnja posvećena je fotografiji na osnovu koje ih je moguće prepoznati na prirodnim staništima, lokalitetima na kojima se prikazane biljke mogu naći“, kazao je Vincek.

Inače, knjiga „Atlas ljekovitog bilja bjelopoljskog kraja“, navode autori, namijenjena je prvenstveno studentima Biotehničkog fakulteta, učenicima srednjih i osnovnih škola, naučnim radnicima i sakupljačima ljekovitih biljaka. „Opština Bijelo Polje sa površinom od 924 kilometra zauzima 6,7 odsto teritorije Crne Gore koja je, zahvaljujući geografskom položaju, područje veoma bogato različitim vrstama biljaka, od kojih po brojnosti značajno mjesto zauzimaju samonikle ljekovite i aromaticne biljke“, istakli su autori.

Prema riječima recezenta dr Nebojše Menkovića, ovakvim odabirom biljnih vrsta i konceptom izlaganja, autori su uspjeli da iz mnoštva ljekovitih biljnih vrsta izdvoje one koje su predmet interesovanja racionalne fitoterapije, odnosno onih biljaka čije je fitoterapijsko djelovnje naučno potvrđeno. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari