Predstavljeno rešenje međunarodnog konkursa za arheološki lokalitet Vinča 1Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Pobedničko rešenje s međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa za uređenje lokaliteta arheološkog nalazišta Vinča-Belo brdo kod Beograda predstavljeno je danas novinarima u Vladi Srbije.

Premijerka Ana Brnabić je naglasila značaj početka sanacije klizišta na tom nalazištu u cilju očuvanja kulturnog nasleđa Srbije i njegovom pozicioniranju na evropsko i svetskoj mapi kulture i turizma.

Nagrađeni projekat kojim je, uz niz sadržaja, predviđena i izgradnja Vizitorskog i Naučnog centra je predstavila, u ime tima aritkata, Anđela Karabašević.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što su domaći autori pobedili na međunarodnom konkursu.

Ona je zahvalila SAD na podršci, a ambasador SAD Kristofer Hil koji je prisustovao proglašenju pobednika konkursa, čestitao je svima koj su bili uključeni u taj projekat, te naglasio njegov značaj za Srbiji i za Evropu.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović je kazala da ta institucija od 2021. sprovodi trogodšnji projekat za Vinču, vrednosti tri milioan evra. Kazala je da su SAD, iz donatorskog fionda, za deo projekta obezbedile 475.000 dolara.

Po njenim rečima, sistemski se radi na očuvanju lokalileta Vinča da bi postao arheološka i turistička ruta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari