Predstavnici opozicije traže Šapićevu ostavku 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Predstavnici opozicije u gradskom parlamentu zatražili su na današnjoj sednici Skupštine grada da gradonačelnik Aleksandar Šapić podnese ostavku, nakon što je objavljen snimak na kome se čuje da šef njegovog kabineta Nenad Milanović nudi nameštanje tendera Kentkartu.

Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe „Moramo“, podsetio je da je njegova odbornička grupa podnela krivične prijave protiv učesnika pregovora sa Kentkartom.

Oni traže i ostavku gradonačelnika.

– Novi sistem naplate nametnuće veće troškove gradu a problemi prevoza neće biti rešeni. Postoji ozbiljna aljkavost u Gradskoj upravi, oko svih tačaka o kojima ćemo danas raspravljati, rekao je Veselinović.

Mila Popović iz SSP-a, kazala je da je 2015. opala naplata karata, što znači da gradska vlast nije umela da pravilno iskoristi pogodnosti sistema.

– Te 2011. godine, kada je prvi ugovor potpisan, bili ste deo vlasti, tada se niste bunili protiv tog ugovora. Po njemu je posle deset godina trebalo da Grad preuzme hardver i softver za naplatu, a Kentkart je trebalo da uloži 20 miliona evra. Kada je, umesto toga ugovor obnovljen, opet se niste bunili, rekla je Popović obraćajući se Šapiću.

– Sporan je, međutim, način pregovora sa Kentkartom. Ako ste znali za snimak razgovora, zašto niste reagovali, predali tužilaštvu, podneli ostavku, pozvali šefa kabineta na odgovornost, obavestili javnost, upitala je Popović.

Dodala je da SSP nastavlja da traži Šapićevu ostavku, koju će, po poslovniku moći da se zatraži za mesec dana.

– Ne treba da se bavite mojom biografijom, nego da nam kažete ko je Nenad Milanović, da u ime građana pregovara, nudi nameštanje tendera i ucenjuje ako to ne bude prihvaćeno. Saučestvovali ste u tome, da li Vas je sramota, i da li sada treba da dovodimo u pitanje zakonitost svakog tendera koji je Grad raspisao, upitala je Popović.

Istovremeno, Miloš Pavlović iz Narodne stranke kazao je da ta stranka neće podržati današnje predloge da se raskine ugovor sa Kentkartom, te da i oni traže ostavku gradonačelnika i ostalih odgovornih za pregovore sa Kentkartom.

– Ovde se ne radi samo o Aleksandrom Šapiću nego o vladajućoj većini koja vodi grad godinama, a nije u stanju da izabere gradonačelnika imunog na korupciju. Šapić je izjavio da je korupcija ovde u javnom interesu, da štiti građane. A zapravo štiti grad od sudskog spora i političke štete koju je sam izazvao, rekao je Pavlović i pitao koja je strategija grada o prevozu za nadalje, šta će se desiti sa preskupom opremom koja više neće da se koristi, da li će opet građani da finansiraju GSP i hoće li biti novih subvencija za to preduzeće.
On je podsetio da će i umesto 300 kontrolora sada posao raditi 1.000 Belih, što je takođe „politička odluka“.
Odbornik Demokratske stranke Filip Tatalović takođe je govorio o aferi sa Kentkartom.
– Gradonačelnik je propustio da obrati pažnju na slona u sobi odnosno ovaj nesrećni snimak koji se pojavio. Ovde na delu imamo Šapić-Vesić tango u dvoje, gde imamo stalnu potrebu SNS-a da sebe predstavi kao novu vlast u odnosu na bivšu vlast. Šapić govori o bivšoj vlasti a evidentno je da je snimak napravio neko ko je bio na sastanku, neko iz vlasti. Vaš plan je bio da se Kentkartu ponudi neka kompenzacija u vidu nameštenog tendera.  Mi ovo ne možemo da podržimo, jer se radi o očiglednoj korupciji i drugo, vi nemate spremno rešenje koje će zameniti postojeći sistem“, objasnio je Tatalović.

S druge strane, Aleksandar Mirković SNS kazao je da je gradonačelnik žrtva napada izmišljenim aferama i ponovio da je Busplus „plod Đilasove politike“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari