Predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) učestvuju na zasedanju Svetskog saveta crkava (SSC) u Ženevi, saopšteno je na sajtu SPC. Svetski savet crkava je zajednica 349 pravoslavnih crkava i anglikanskih i protestantskih zajednica iz 120 zemalja, koje predstavljaju 560 miliona hrišćana sa svih kontinenata.

Predstavnici SPC, koji su na predlog Svetog arhijerejskog sinoda SPC izabrani na Skupštini SSC u Porto Alegreu u Brazilu 2006. otputovali su na poziv SSC, a zasedanje je počelo 26. avgusta i trajaće do 2. septembra. Predstavnici SPC su episkop australijsko-novozelandski Irinej i protoprezviter-stavrofor Vladan Perišić, a u svojstvu stjuarta stalnim delegatima pridružio se student teologije Beogradskog univerziteta Nemanja Mrđenović iz Eparhije australijsko-novozelandske. „SSC se svojim rezolucijama zalagao pred moćnim institucijama ovog sveta za našu stradalnu Crkvu i naš narod na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da se generalni sekretar SSC Samuel Kobija obratio Svetom Arhijerejskom Sinodu SPC povodom samovoljnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, ukazujući na odlučnost SSC, u saradnji sa Konferencijom evropskih crkava da budno prate poštovanje ljudskih prava i verskih sloboda.

U saopštenju se navodi da je na zasedanju SSC izabran novi Generalni sekretar SSC Olav Fiks Tvit, dosadašnji Generalni sekretar Saveta za ekumenske i međunarodne odnose Norveške crkve.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari