Predstavnici Studentskog parlamenta blokirali Rektorat Beogradskog univerziteta 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Predsedništvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (SPUB) poslalo je imejlom obaveštenje upravi Univerziteta da će danas blokirati dve kancelarije u Rektoratu UB, kao vid izražavanja nezadovoljstva u mešanje dekana u donošenje odluka studentskih parlamenata.

U ovom trenutku u Rektoratu nisu mogli da nam potvrde da li je blokada počela, niti je na naš poziv odgovorio predsednik SPUB-a Stefan Kovačević.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, studenti su se upravo razišli. Nekolicina je prethodno držala blokirana vrata pisarnice i kancelariju pravne službe.

U poruci upućenoj upravi Univerziteta, u koju je Danas imao uvid, navodi se da je na proširenom Rektorskom kolegijumu, održanom 1. jula, nekolicina dekana iznela svoj stav o postavljanju dodatnih uslova za predstavnike studenata koji su i članovi tela i organa UB.

Stav studenta je bio da je to vid diskriminacije studenata i da sve uslove, ukoliko smatraju da su potrebni, studenti treba da regulišu aktima studentskih parlamenata.

„Kolegijum je završen bez zaključka da bismo saznali da je na današnjoj sednici Odbora za statutarna pitanja na dnevnom redu izmena Statuta UB, uvođenjem novog člana koji propisuje dodatne uslove za studente u organima i telima Univerzieta u Beogradu mimo znanja studenta i mimo mišljenja SPUB -a“, piše u poruci Predsedništva SPUB-a.

Studenti dodaju da su svoje zahteve uputili Rektorskom kolegijumu, Ministarstvu prosvete i Odboru za statutarna pitanja.

„Zahtevamo da se odluke koje se tiču studenata i u nadležnosti su isključivo studentskih parlamenata, uređuju aktima studentskih parlamenata. Ovaj način izmene Statuta najoštrije diskriminiše studente i krši autonomiju rada i način izbora predstavnika studenata“, navodi se u poruci.

Studenti su se izvinili na neprijatnosti, ali kažu da „samo žele da se bore za svoja zakonski zagarantovana prava jer njihov glas na kolegijumu 1. jula niko nije saslušao“.

Kako saznaje Danas, povod za nezadovoljstvo zvaničnih studentskih predstavnika je ishod sednice Proširenog rektorskog kolegijuma na kojoj je dogovoreno da se u izmenama Statuta UB redefinišu uslovi za izbor studentskih predstavnika u organima Univerziteta i fakulteta.

Konkretno, predloženo je da se u Statut ubaci odredba da u radu pomenutih tela mogu da budu izabrani samo oni koji su u prethodnoj godini ostvarili minimum 37 ESP bodova.

Ideja je da se omogući da predstavnici studenata to zaista i budu, a ne da ove funkcije budu mesta za uhlebljenje partijskih kadrova.

Kako nezvanično saznajemo, na Proširenom rektorskom kolegijumu je bilo i predloga da se postave rigorozniji uslovi za predstavnike akademaca u organima i telima Univerziteta i fakulteta, poput prosečne ocena sudija, ali se od toga odustalo.

Više dekana još ranije je tražilo da se izmeni Zakon o studentskom organizovanju, a jedan od predloga je da studenti ubuduće ne učestvuju u predlaganju kandidata za dekana, o čemu je Danas pisao.

Pošto je izbor dekana prethodnih meseci bio aktuelan na većini beogradskih fakulteta od izmena propisa se odustalo kako se ne bi pravila menjala u toku igre.

Sada je na Univerzitetu postignuta saglasnost da se najpre izmeni Statut UB, u domenu koji se ne kosi sa Zakonom o studentskom organizovanju, a da se nakon toga podnese zahtev za promenu Zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari