Ujedinjene nacije počele su evakuaciju svog osoblja iz delova Mjanmara u kojima su izbili verski sukobi, saopštio je juče predstavnik UN. „Četrdesetak zaposlenih u UN i njihove porodice, dakle većina osoblja UN u Mjanmaru, upravo napuštaju Mongdav, gde je u sukobima budista i muslimana poginulo najmanje sedmoro ljudi“, rekao je predstavnik UN Ašok Nigam.


On je kazao da će se osoblje UN vratiti u Mjanmar kada se situacija tamo poboljša. Kako navodi agencija Frans pres, UN su pomogle i evakuaciju zaposlenih u nevladinim organizacijama.

Verski sukobi izbili su u petak u gradu Mongdav, u državi Rakhin na jugozapadu Mjanmara, gde uglavnom žive pripadnici muslimanske manjine. Pre toga, prošle nedelje je u Rakhinu, prema medijskim izveštajima, veća grupa budista linčovala deset muslimana u znak osvete zbog silovanja jedne žene.

Prema podacima zvaničnih medija, od petka je u sukobima poginulo sedmoro i povređeno 17 ljudi, a uništeno je oko 500 kuća. Muslimani u Mjanmaru čine četiri odsto, a budisti 89 procenata stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari