"Maltretiraju radnike od kad su došli": Zašto se država ne oglasi o slučaju nasilja nad radnicama fabrike Jura? 1Ilustracija: Danas, Foto: N1

U fabrici Jura u Leskovcu se u petak dogodio incident, nakon kojeg su dve radnice ove fabrike primljene u Urgentni centar u tom gradu. Po navodima njihovih kolega, tokom incidenta menadžer iz Južne Koreje gađao je radnice stolicama. Spomenuti menadžer juče je suspendovan, međutim, od predstavnika vlasti niko se nije oglasio o ovom incidentu.

Po rečima svedoka, incident se dogodio zato što su radnice sedele na stolicama što se menadžeru nije dopalo.

„Rekao im je da je ta pozicija na kojoj rade izmišljena, podigao je koleginice i počeo da baca stolice. One su bile u šoku, a jedna od njih se onesvestila“, kazala je jedna od radnica koja je želela da ostane anonimna.

Advokat Vladimir Terzić ukazuje na nejasnoće u vezi sa vešću da je menadžer Jure, korejski državljanin na radu u Srbiji, gađao stolicama i tukao radnice te firme u Srbiji, a u naslovu se navodi da se radi o “incidentu”.

"Maltretiraju radnike od kad su došli": Zašto se država ne oglasi o slučaju nasilja nad radnicama fabrike Jura? 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

„Prema navedenim radnjama tog menadžera, očekivala bi se brza reakcija tužilaštva i policije, najmanje policijsko zadržavanje tog lica, a kasnije i pritvaranje, jer je očigledno da bi on mogao da utiče na svedoke i oštećene, kao nadređeni u firmi, a ponašanje te firme je od ranije problematično, bar po pisanju medija“, navodi Terzić.

Ne ulazeći u konkretan krivični predmet, ne može da ne primeti da će do formiranja krivičnog predmeta doći i smatra da ima osnova za krivično gonjenje menadžera, odnosno, stranog državljanina.

„Bar zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje iz čl.137. Krivičnog zakonika ako nema uslova za gonjenje zbog težeg krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Ukoliko ovo ostane bez sudskog epiloga, Srbija će pokazati da je izgubila svako državno dostojanstvo, te da svoje građane tretira kao stvari, da ne kažem robove iznajmljene stranim investitorima“, zaključuje Terzić.

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević ističe da ovaj „eksploatorsti“ režim ne reaguje na grubo kršenje radničkih prava, zakona i Ustava.

"Maltretiraju radnike od kad su došli": Zašto se država ne oglasi o slučaju nasilja nad radnicama fabrike Jura? 3
Foto: Miljko Stojanović

„Aleksandar Vučić je nebrojeno puta naše građane predstavljao ne samo kao jeftinu radnu snagu, već je i radnice stavljao u kontekst konkubina stranih poslodavaca što je posebno sramotno i za svaku osudu“, ukazuje Milivojević.

Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“, navodi za Danas da još od dolaska Jure u Srbiju 2009. godine počinju problemi sa maltretiranjem radnika.

"Maltretiraju radnike od kad su došli": Zašto se država ne oglasi o slučaju nasilja nad radnicama fabrike Jura? 4
Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

„Mi smo kao sindikat još 2010. godine dokazali da su se radnici u Juri, tada u Rači Kragujevačkoj čak i fizički zlostavljali. Da su šamarani, šutirani, udarani drvenim palicama i to su sve javno radnici izneli pred kamerama. Od tada do danas ovde se ništa promenilo nije“, naglašava Veselinović.

Njegov sindikat se, kako kaže, još 2010. godine obraćao tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću, ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću i ministru za Rasimu Ljajiću, ali ni od njih nisu dobili nikakve odgovore.

„Organizovali smo protest ispred ambasade Južne Koreje, protesti podrške našim radnicima organizovani su ispred Jurinih fabrika širom Evrope i apsolutno se tu ništa nije promenilo, isto tako je i danas. Država ćuti, institucije ćute, a menadžeri u Juri nastavljaju sa starom praksom maltretiranja radnika“, ukazuje naš sagovornik.

Objašnjava da je Jura do sada više puta odbijala bilo kakav vid saradnje sa institucijama, a da mu je to svojevremeno potvrdio i Aleksandar Vulin.

„Čak mi je jednom prilikom i tadašnji ministar rada Aleksandar Vulin rekao, mada ne znam koliko je to istina, da je Jura navodno odbila i sastanak sa njim kao ministrom. U svakom slučaju, oni ovde rade šta hoće bez bilo kakvih sankcija. Ja sam jos te 2010. godine govorio,a govorim to i danas da Juru treba oterati iz Srbije po svaku cenu za primer jer su oni očigledno jači od države, a da se njihovi menadžeri iz Koreje proglase za persone non grata i isteraju iz Srbije. Niko ne može biti jači od države, ali nažalost Jura to jeste“, ističe Veselinović.

Glavnog krivca za današnje strane nalazi u politici Mlađana Dinkića, koji je tada dovodio „i kuso i repato u Srbiju i davao im novac kroz subvencije“.

„Ko zna kakav ugovor je Jura ovde potpisala i šta im je sve dozvoljeno. Da im je dozvoljeno da guše svaki sindikat koji pokuša da se osnuje, to znam jer smo mi kao sindikat Juru dobili na sudu, ali nažalost za Juru u Srbiji ni pravosnažne sudske presude ne vrede i zato ću se lično na svakom mestu boriti da jednom budu isterani iz Srbije“, zaključuje Veselinović.

Podsećamo, u vezi sa incidentom koji se u petak dogodio u fabrici Jura (Yura corporation) u Leskovcu, ta kompanija je juče saopštila da je „lice za koje postoji sumnja da je svojim ponašanjem prekršilo radnu disciplinu prekoračenjem svojih ovlašćenja odlukom menadžmenta već suspendovano sa posla, a protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak radi utvrđivanja njegove odgovornosti“.

Iz Jure su takođe naveli da ukoliko se utvrdi da je došlo do prekršaja radne discipline pomenuto lice će biti sankcionisano na način kako to propisuje Zakon o radu Republike Srbije, ne isključujući i mogućnost otkaza. Izrazili su duboko žaljenje zbog toga što su njihove radnice „doživele neprijatnost zbog čega su bile prinuđene da zatraže i medicinsku pomoć“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari