Direktor Direkcije za proizvodnju struje u PD „TE – KO Kostolac“, Zoran Stojanović, istakao je da u narednom periodu sledi realizacija projekata iz Prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana sa kineskom korporacijom „CMEC“: – Predstoje nam obimni poslovi, pre svega, na bloku B1, po čijem ćemo završetku zatvoriti ciklus velike revitalizacije u Termoelektrani „Kostolac B“ (na slici).

Podsećam da kineski aranžman obuhvata revitalizaciju bloka B2, koja je završena, predstojeću revitalizaciju bloka B1, potom, postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka u TE „Kostolac B“ i izgradnju luke i pruge. Inače, luka će omogućiti transport opreme i, u tom smislu, najznačajniji će biti dovoz opreme u okviru druge faze kineskog aranžmana za novi blok B3.

Prošlogodišnji proizvodni rezultati ostvareni u kostolačkim termoelektranama mogu se okarakterisati kao vrlo dobri, postignuti u vreme značajno umanjenih finansijskih mogućnosti. Rekordna proizvodnja električne energije u PD „TE – KO Kostolac“ tokom prošle godine posledica je dobrog ulaganja i pažljivog planiranja aktivnosti za realizaciju. -U Termoelektrani „Kostolac B“ imamo stabilnu proizvodnju na revitalizovanom bloku B2. Na bloku B1 predstoji revitalizacija, sa planiranim zastojima u periodu od 1. marta do 1. decembra. U okviru toga imamo obimne aktivnosti. Ono što smo na B2 radili u tri godine, na bloku B1 radićemo za jednu godinu. Predstoje nam veliki poslovi i ključna će biti dobra organizacija. Radićemo sa kineskom kompanijom „CMEC“, kao i delove opreme koji uopšte nisu obuhvaćeni kineskim aranžmanom, ali su bitni za dugoročan pouzdan rad. Cilj nam je da sa Termoelektranom „Kostolac B“ uđemo u period od petnaestak sasvim stabilnih godina, sa sigurnom proizvodnjom i ispunjenim evropskim standardima, rekao je Zoran Stojanović. -Što se tiče Termoelektrane „Kostolac A“, blok A1 je stabilan. Imamo dva kotla i jednu turbinu, i to su procesi koji su završeni u proteklih sedam – osam godina. Očekujemo da se još zamene delovi na turbini, što ćemo videti da li ćemo raditi sa originalnom fabrikom iz Rusije ili sa fabrikom iz Kijeva, koja je takođe ponuđač. Na bloku A2, koji nam je jako vitalan i značajan objekat za grejanje Kostolca, Požarevca i okoline, predstoji nam da usklađivanje prema evropskoj Direktivi o industrijskim ložištima i emisiji štetnih gasova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari