Grafiti su izraz nezadovoljstva, a ponekad bogami i potisnute agresije mladih, tvrde upućeni u ovu problematiku. Možda, doduše to rade i stariji, ali su najosumnjičeniji za žvrljanje po zgradama i uopšte na javnim mestima upravo mladi.

Ali, da nisu svi mladi deo „frustrirane populacije koja svoju potisnutu agresiju“ pretače u grafite, dokazuju učenici Politehničke škole u Subotici koji su u dogovoru sa lokalnom samoupravom odlučili da ulepšaju centar grada i prefarbaju fasade, naravno posebno one koje su meta „grafičara“.

Subotičke zgrade su poslednjih dvadesetak godina nebranjeni teren na kojem se demonstriraju razna ubeđenja, uverenja i emocije, od izjava večne ljubavi do izražavanja večne mržnje – od romantičnog „Ivana, volim te forever“, do dramatičnog „Smrt grobarima“ i „Hrvati, marš iz Srbije“. Malo je reći da ti grafiti kvare izgled grada jer oni kvare mnogo toga znatno važnijeg i ozbiljnijeg. (Naravno, izuzimajući poruku za Ivanu, koju je autor mogao da pretoči i u buket cveća, ali to je neka druga priča). Policija je retko obaveštavala javnost da li je sustigla nekog brzonogog grafitera i kakve su sankcije za ovo, eufemistički rečeno, ruženje grada. Učenici Politehničke škole će u tom smislu učiniti pravu stvar – ulepšaće grad, i poslati svoju poruku koja bi mogla glasiti: Volimo ovaj grad i svoje sugrađane.

Da, treba spomenuti i da je boje za ovu više nego pozitivnu akciju obezbedio Jumol. Istovremeno, kako je najavila Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za prosvetu, pokrenuta je i inicijativa da se zakonski sankcionišu oni koji očito imaju višak negativne energije i manjak osećaja pripadnosti gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari