Pregovori oko novog Kolektivnog ugovora u Elektroprivredi Srbije trebalo bi da budu okončani do kraja januara.

Neusaglašena su dva člana koji se odnose na učešće i saglasnost Sindikata u budućoj organizaciji i sistematizaciji, i na učešće u izradi Aneksa Kolektivnog ugovora po pitanju socijalnog programa, istakao je Jovica Tošković, predsednik Sindikata Kopova Kostolac. -Kolektivni ugovor je kompleksni dokument koji zadire u sve oblasti uređenja odnosa poslodavca i zaposlenog, tako da bi se postavo adekvatan dokument, moramo govoriti u jednom širem kontekstu. Tako moramo uzeti u obzir i najnoviji zakon o oporezivanju zarada, gde se oporezuje neko ko sa 60 odsto puni budzet Srbije. Oporezuje se čak i ishrana zaposlenih, koja nikako ne može biti oporezovana, kod na je sve to pretvoreno u masu, pa se od toga uzme 10 procenata pa se to posle vrati, tako da ako se to ne reši na nivou ministarstva finansija, sindikata i poslovodstva, spremni smo da to pitanje postavimo i pred višim nadležnim institucijama, odnosno Ustavnim sudom Srbije.

Pregovori

Sve ovo je vrlo važan segment, koji jednostavno mora biti posmatran dok se pregovora za novi Kolektivni ugovor, istakao je Tošković, član pregovaračkog tima Sindikata EPS-a, i nastavlja: -Danas se oporezuje smenski rad, prekovremeni rad, interventni rad, sve ono gde čovek ulaže neki dodatni napor, a to je izvan redovnog obavljanja posla, što nam daje za pravo da u kolektivnom ugovoru tražimo neka minimalna uvećanja, koja neće biti novi element i ne sme biti. Kolektivni ugovor je u radno – pravnom delu usaglašen više od 95 odsto, ostala su još dva člana koja nisu usaglašena. Prvi neusaglašen član se odnosi na naš zahtev za učestvovanjem u organizaciji, sistematizaciji novog sistema iz jednog veoma jednostavnog razloga jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da kada sindikat nije učestvovao, dolazilo je do niza manjakvosti, pa čak i zloupotreba. Drugi razlog, zbog koga istrajavamo u našem zahtevu, jeste činjenica da se radi o našoj obavezi. Sindikat ne može da dozvoli da se proglasi višak, a da se pre toga ne dogovore svi elementi. Zato zahtevamo da se sindikat uključi u izradu nove sistematizacije, ne zato da bi preuzeo ulogu poslovosdstva i vodio EPS, već zato što radnici EPS-a poučeni iskustvom da su pojedini ministri u prethodnom periodu davali izjave o višku broju radnika u EPS-u, spominjane su i cifre od 17.000 zaposlenih.

Analize pa izjave

To je toliko neutemeljena izjava, toliko provizorna i odokativna izjava, koju zaista i pored sve dobre volje, ne možemo da razumemo. Zbog toga sam dao žestoku zamerku i ministru energetike i generalnom direktoru jer nisu reagovali i rekli da je neophodna podrobna analiza pre bilo kakvog davanja izjava o višku zaposlenih. U pojedinim delovima kompanije, postoji i manjak zaposlenih, a ukoliko analiza i ukaže na određen broj viška zaposlenih, smatram da treba obezbediti i adekvatan socijalni program. Prihvatićemo to, ali nikako ne možemo ići ispod otpremnina koje je ponudio NIS ili slične kompanije. Nekada je EPS imao oko 60.000 zaposlenih, pa je to prepolovljeno, pa sada kada imao oko 30.000 neko ocenjuje da je 17.000 višak. EPS je složen sistem koji zbog toga specifično funkcioniše. Da imamo pet Đerdapa, možda bi zaista imali višak radnika, ali 70 odsto proizvodnje električne energije u Srbiji nastaje iz uglja. To mora biti uzeto u obzir, u Kolubari i Kostolcu rudari se svakodnevno bore da isporuče neophodne količine lignita termoelektranama. Ako posmatramo samo naš površinski kop u Kostolcu, moramo naglasiti i blizinu Dunava i strukturu samog terena, koje određuju broj zaposlenih. To su parametri koji utiču na broj zaposlenih u EPS-u jer je ugalj osnova srpske energetike, kategoričan je Jovica Tošković. -Drugi neusaglašeni član proističe iz našeg zahteva da višak zaposlenih u EPS-u ne može biti proglašen dok se ne potpiše aneks sa Sindikatom. Zahtevamo da ukoliko EPS formira poseban pravni subjekat, da za njega tri godine važi ovaj Kolektivni ugovor. Želimo da zaštitimo zaposlene tokom tog perioda i zato insistiramo. Nakon dužih pregovora, prihvatili su da važi godinu dana, ali mi i dalje insistiramo da važi tri godine, od čega nećemo odustati, naglasio je Tošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari