Pošto je okončana međunarodna konferencija o Siriji „Ženeva II“ u švajcarskom gradu Montreu, koja je obeležena nesuglasicama, specijalni izaslanik UN za Siriju Lahdar Brahimi juče je održao odvojene razgovore sa sukobljenim stranama da bi procenio njihovu spremnost za pregovore. Mirovni pregovori treba da počnu danas u Ženevi.


Međutim, još nije poznato, navode dopisnici, da li će suprotstavljene strane danas pregovarati oči u oči, kako su planirale UN. Brahimi je čak naveo da još nije izvesno da li će predstavnici sirijskih vlasti i opozicije hteti da sede u istoj sobi, te će on možda morati da ide od jednih do drugih. Ako uspe da ih dovede za isti sto, to će biti sasvim dobar rezultat, piše Beta.

„Pokušaćemo da razgovaramo o tome kako da okončamo ovaj krvavi rat i za to smatram da imamo neku vrstu akcionog plana… te ćemo videti kako ćemo iskoristiti tu platformu da bismo ostvarili najbolje rezultate. Nemamo iluzija da će to biti lako, ali ćemo učiniti sve“, rekao je Brahimi, izvestio je Bi-Bi-Si.

Prema oceni dopisnika, piše Beta, zbog udaljenih i zaoštrenih pozicija zaraćenih strana, postoji mogućnost da se pregovori u početku odvijaju kao što su se odvijali pregovori Vlade Srbije i Prištine. Analitička javnost ocenjuje da ukoliko sve prođe kako treba, velika politička pitanja u vezi s kojima ne može da se postigne dogovor biće skrajnuta. Umesto o konkretnim koracima biće reči o uspostavljanju primirja u manjim oblastima i obezbeđivanju pristupa humanitarne pomoći. Međutim, nije isključena mogućnost, navode analitičari, da zbog manjka poverenja na obe strane i ta pitanja ostanu bez odgovora.

Na dnevnom redu konferencije nije ni postizanje mirovnog sporazuma ni uspostavljanje prelazne vlade i smena predsednika Bašara al Asada. Zvaničnici UN se nadaju da će na konferenciji biti postignut bilo kakav dogovor koji bi mogao da rezultira poboljšanjem situacije za milione Sirijaca.

Iran, glavni saveznik Sirije u regionu, isključen je iz pregovora, uprkos prethodnom pozivu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, iranski predsednik Hasan Rohani apelovao je na sirijsku opoziciju i vlasti da sednu za pregovarački sto i tako naprave preduslov za održanje izbora. „Na sirijskom narodu je da odlučuje o sopstvenoj budućnosti. Nijedna partija ili strana sila ne može da odlučuje za sirijski narod… Svi moramo da pomognemo tom narodu“, rekao je Rohani.

Državni sekretar SAD Džon Keri je rekao da „ne postoji način da čovek koji predvodi brutalnu akciju protiv sopstvenog naroda povrati legitimitet da vlada“. Sirijski ministar za informisanje Omran al Zalubi je izjavio da „transfera vlasti neće biti, te će predsednik Bašar al Asad ostati na funkciji“.

Terorizam i transfer vlasti

Jedno od spornih pitanja jeste i kominike Ženeva I o kojem je postignuta saglasnost na prethodnoj konferenciji o Siriji. Kominike sadrži apel da se osnuje prelazna vlada s punom izvršnom vlašću. Dokument takođe predstavlja osnovu za ovu novu rundu pregovora. Predstavnici sirijskih vlasti su, međutim, ukazali da prioritet kominikea mora da bude okončanje „terorizma“. Šef glavne opozicione grupe u Siriji Nacionalna koalicija Ahmad Džarba je, s druge strane, rekao da sirijska vlada mora da potpiše sporazum o transferu vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari