Prekid trudnoće - Priprema, najbezbedniji načini i saveti za oporavak 1Foto: freepik

Gledano sa medicinske strane, prekid trudnoće je jedna od najbezbednijih intervencija na polju ginekologije. On može da se obavi do 10 nedelje trudnoće, odnosno u prvom, drugom ili trećem trimestru. Sam abortus može se obaviti u ginekološko akušerskoj ordinaciji na potpuno bezbolan i brz način, uz kratkotrajnu opštu anesteziju.

Kada su u pitanju razlozi zbog kojih se jedna žena odluči na prekid trudnoće, oni mogu biti raznovrsni. Statistika pokazuje da je broj abortusa koji se obavi širom sveta oko 45 miliona, a sve na godišnjem nivou. Razlozi zbog kojih dolazi do prekida trudnoće mogu biti potpuno lični i privatni, socioekonomski, ali oni mogu nastati i zbog očuvanja zdravstvenog stanja majke.

Kako se pripremiti na prekid trudnoće?

Ukoliko se jedna žena odluči na prekid trudnoće, jako je važno da se pre same intervencije detaljno razgovara sa pacijentkinjom. Ovo je potrebno pre svega zbog detaljne anamneze, ali i kako bi se utvrdili razlozi zbog kojih je potrebno uraditi abortus. Nakon toga, potrebno je odraditi detaljan ginekološki ultrazvučni pregled, kako bi se utvrdilo da je trudnoća vitalna i da ona ultrazvučno nije veća od 10. nedelje. Poslednji korak biće objašnjenje pacijentkinji o kakvom se procesu radi, saopštavaju se sve potencijalne komplikacije nakon abortusa, ali se govori i o periodu koji sledi nakon intervencije.

Kada je u pitanju sama priprema žene na ovakav poduhvat, on se ne može završiti samo na medicinskim proverama, već je potrebno da žena ima i psihološku pomoć. Najpre je potrebno da žena bude saglasna sa tim što radi, a ukoliko shvati da će joj sam proces teško pasti, onda bi bilo dobro imati pomoć porodice, prijatelja ili eventualno psihologa i ostalih stručnih lica. Na kraju, odluku o abortusu može samo žena da donese, a pre same intervencije je potrebno da ona da svoju saglasnost kako bi se čitav proces izvršio.

Pre nego što se žena odluči na abortus, potrebno je imati i pismenu potvrdu krvne grupe, kao i Rh faktora pacijentkinje. Pre zakazanog abortusa potrebno je izbegavati jelo i piće minimum 5 do 6 sati, dok je poželjno da pacijentkinja pre intervencije ima sterilan vaginalni i cervikalni bris. Ukoliko žena ima još neka dodatna oboljenja, izuzetno je važno to naglasiti doktoru, koji će zatražiti dodatne preglede i analize.

Koji su najbezbedniji načini za prekid trudnoće?

Najbolji način da se obavi kiretaža jeste da to bude praćeno lokalnom anestezijom, odnosno analgoscedacijom. Taj proces ne traje dugo, a biraju ga skoro sve pacijentkinje budući da je u tom slučaju kompletan proces potpuno bezbolan. Sama intervencija može trajati oko petnaestak minuta, a sam proces uklanjanja embriona se izvodi korišćenjem različitih medicinskih instrumenata.

Kako bi ovaj proces bio potpuno uspešan, potrebno je da pacijentkinja nakon intervencije miruje oko sat vremena, kako bi se kontrolisalo krvarenje. Doktori savetuju da žena ceo dan izbegava teže poslove, a preporučuje se potpuno mirovanje. Ukoliko se ove stvari ispoštuju, već sutradan se pacijentkinja može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Blago krvarenje je moguće da se pojavi u narednih sedam dana, a u retkim situacijama oskudno krvarenje traje i do par nedelja.

Budući da je jedan od ciljeva u toku ove intervencije i izbeći sve potencijalne infekcije, u toku procesa se ordiniraju antibiotici, sa čijom upotrebom žena treba da nastavi i nakon intervencije, a sve po savetu doktora. Svaka pacijentkinja koja izložila procesu abortusa treba da se javi svom doktoru u poeriodu od 7 do 14 narednih dana, kako bi se izvršila detaljna kontrola.

Da li prekid trudnoće u anesteziji može stvoriti određene komplikacije?

Prekid trudnoće u anesteziji predstavlja medicinsku proceduru koja ima izuzetno mali rizik. Ipak, ono što može da se pojavi u nekim slučajevima jeste jače krvarenje, različite infekcije, sterilitet ili poremećaj menstrualnog ciklusa. Osim toga, u zaista retkim slučajevima može doći i do povrede materice, kao i do probijanja zida materice.

Budući da je razvoj medicine danas na zadivnom nivou, ovakvi rizici su svedeni na minimum. Zbog toga se smatra da je prekid trudnoće u anesteziji jedan od najsigurnijih metoda, a tome pridodaje i činjenica da je sam proces potpuno bezbolan. Svakako je potrebno da žena miruje tokom dana, kao i da kontroliše asvoje krvarenje, kako bi se izbegle sve potencijalne nus pojave. Ovaj proces kiretaže uspešan je u 99% slučajeva, a ujedno se smatra i jednom od najuspešnijih intervencija u ginekologiji uopšte.

Ono što posebno zanima svaku ženu jeste da li abortus na bilo koji način može da utiče na ponovno začeće i trudnoću. Potrebno je znati da sam abortus neće umanjiti šanse za rađanje u budućnosti, osim u slučaju da se dese neke od raznih komplikacija. Zbog toga je vrlo važno obaviti čitav proces pažljivo i polako, a jednako je bitno da žena poštuje savete lekara i sve instrukcije koje joj on udeli.

U slučaju da žena nakon abortusa ima obilno ili produženo krvarenje, nesvestice, bolove, pad pritiska ili visoku temperaturu, potrebno je da se odmah javi lekaru i ne čekati kontrolu koju je on zakazao. Na taj način će doktor na vreme sprečiti potencijalne komplikacije, a vi ćete izaći iz čitavog procesa neoštećeni i zadovoljni.

Prekid trudnoće upotrebom tablete

Prekid trudnoće upotrebom tablete odnosno takozvani medikamentozni abortus predstavlja metodu kojom se obavlja prekid patološke ili neželjene trudnoće. Pre samog čina je od izuzetne važnosti da lekar utvrdi na koji način je najbolje primeniti abortivnu pilulu, kako bi čitav proces bio uspešan. Kako bi do toga došlo, neophodno je da doktor dobije na uvid kompletnu anamnezu, kao i da obavi ultrazvučni i ginekološki pregled da bi se utvrdila tačna starost trudnoće.

Ovaj proces prekida trudnoće moguće je izvršiti ukoliko je starost trudnoće do osam nedelja. Izuzetno je popularan ovaj metod u poslednje vreme, budući da je izuzetno jedostavan i brz. Prekid trudnoće obavlja se uzimanjem tablete pod nazivom Misoprostol koja treba da izazove pobačaj, a deluje tako što omekšava grlić materice i prouzrokuje njene kontrakcije. To treba da rezultira izbacivanjem sadržaja iz materica, a statistika kaže da do pobačaja dođe već u prvih 12 sati od uzimanja pilule.

Doktor je taj koji će pacijentkinji objasniti čitavu proceduru abortusa i sve detalje, a ukoliko sve analize budu u redu, abortivna pilula se može dobiti istog dana. Doktor može prepisati navedenu tabletu, i to 4 komada po 200 mcgr. S obzirom na to da se ovaj lek apsorbuje kroz sluznice, on se može primeniti kako oralno, tako i vaginalno. Osim ovog leka, pacijentkinja će dobiti i preporuku za antibiotike u cilju prevencije od infekcije.

Krvarenje i materične kontrakcije kod pacijentkinje se javljaju već 30 minuta nakon uzimanja tablete, a najkasnije do 12 sati. Ovi bolovi su nalik menstrualnim, a za ublažavanje takvih bolova mogu se koristiti Ibuprofen ili Paracetamol jer oni ne utiču na dejstvo tablete za prekid trudnoće. Krvarenje može trajati oko 7 dana, a može izgledati kao malo obilnija menstruacija. Žene bi trebalo da u ovom periodu koriste širi dnevni uložak, jer se analizom uloška može utvrditi da li je trudnića prekinuta.

Da li se mogu javiti nus pojave upotrebom pilula za prekid trudnoće?

Neke od nus pojava koje se mogu javiti prilikom konzumiranja tablete za prekid trudnoće jesu groznica, mučnina, temperatura, povraćanje, vrtoglavica, proliv, bol u želudcu i glavobolja. Ipak, sve ove nus pojave nestaju do 24 sata nakon korišćenja leka, a mogu se tretirati gore navedenim lekovima. Ova metoda ne uspe u 10% slučajeva, kada je potrebno dalje intervenisati kako bi došlo do željenog prekida trudnoće.
Pilula za prekid trudnoće može se uzeti već onog trenutka kada je test na trudnoću pozitivan. Pilula se može uzeti sve do sedme nedelje trudnoće, gde se računa period od prvog dana do poslednje menstruacije, odnosno do 49. dana. Tabletu mogu da konzumiraju trudnice starije od 16 godina, sve one žene koje žele abortus ali trudnoća prelazi sedmu nedelju mogu imati i hirurški abortus.

Koliko je efikasna pilula protiv trudnoće?

Efikasnost ove pilule je izuzetno visoka, a ona se procenjuje na čak 95%. Sa druge strane, kod žena koje nisu rađale postoji verovatnoća od 99% da će učinak ove tablete biti pozitivan. Postoji izuzetno mali rizik da ne dođe do pobačaja, a u tom slučaju se abortus mora izvršiti hirurškim putem. Abortivna pilula je potpuno bezbedna za korišćenje, te je sama mogućnost da se stanje pacijentkinje pogorša izuzetno mala. Još jedna prednost pilule jeste ta što ona ne povećava rizik od spontanog pobačaja, niti postoji opasnost od steriliteta ili vanmaterične trudnoće.

Iako se krvarenje pojavi u veoma kratkom periodu, potrebno je znati da se pobačaj desi za otprilike dva do tri dana od korišćenja pilule. Kontrolni pregled se planira za dve nedelje od prekida trudnoće, gde će doktor utvrditi da li je pobačaj bio uspešan i kompletan, ali će proveriti i vaše zdravstveno stanje. Ovaj vid abortusa je efikasan isključivo ukoliko ga pacijentkinja sprovodi onako kako joj je doktor preporučio, a veliku ulogu ima i starost trudnoće.

Iako je prekid trudnoće bolna tema za mnoge žene, važno je znati da on može biti sproveden na bezbolan i gotovo neprimetan način. Savremena medicina i tehnologija idu u korak sa vremenom, te ne treba brinuti o potencijalnim komplikacijama i problemima koji se mogu javiti prilikom ovog procesa. Najvažnije od svega jeste da pacijentkinja, uz podršku najbližih ljudi, od početka do kraja isprati sve savete doktora i bez straha prođe kroz ovaj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari