Očevi beba inficiranih u porodilištu prekinuli su u srijedu poslijepodne štrajk glađu ispred bjelopoljske bolnice, nakon što je troje osumnjičenih ljekara upućeno na odmor, koji će trajati do okončanja istrage. Očevi beba se nadaju da će nakon vještačenja optužnica biti proširena na više osoba i očekuju da Tužilaštvo i Sud pravično rade svoj posao.

– Ukoliko ne bude tako, spremni smo na novi štrajk glađu, jer ono što se nama desilo sa bebama, mnogo je strašnije od hladnoće, tjeskobe i gladi, poručili su oni. Očevi beba inficiranih u bjelopoljskom porodilištu: Slaviša Knežević, Eldin Salemović, Predrag Karišik, Vučić Rakonjac i Ivica Ignjatović štrajkovali su glađu od prošlog petka zahtijevajući suspenziju ljekara osumnjičeni za infekciju pet beba, od kojih je Kneževićeva i preminula. Stanje štrajkača u utorak je postalo alarmantno.

– Nemamo više snage da se krećemo. Ne znam koliko još možemo izdržati, ali i pored toga ne odustajemo. Najteže je trenutno Ivici Ignjatoviću, ali se ni mi ne osjećamo ništa bolje. Potrebno je da se osumnjičeni ljekari pošalju kući i udalje. Onda mi možemo da se vratimo svojim porodicama, poručio je Predrag Karišik. Ivica Ignjatović u utorak je zatražio hitnu pomoć zbog vrtoglavice i iznemoglosti. Čim je primio infuziju, Ignjatović se vratio u šator. „Nakon infuzije mi se poboljšalo stanje. Vjerovatno nećemo još dugo moći da izdržimo bez hrane. Međutim, nećemo odustati, zajedno ćemo se izboriti da ljekari koji su griješili više ne budu na svojim radnim mjestima“, kaže Ignjatović.

Roditelji beba traže suspenziju ljekara Hake Tahirović, Tomislava Jeremića i Zvonka Puletića, osumnjičenih za krivično djelo ugrožavanje zdravlja ljudi, koji su se nakon jednomjesečnog pritvora vratili na posao. Osumnjičeni ljekari, protiv kojih se vodi istraga, privedeni su krajem prošle godine. Za djelo za koje su osumnjičeni predviđena je kazna zatvora od dvije godine do 12 godina. U međuvremenu, ljekari su se vratili na svoja radna mjesta.

Povodom ovog slučaja, oglasile su se i nevladine organizacije u Crnoj Gori. NVO Krug života, Građanska alijansa, Roditelji i MANS pozvali su Ministarstvo zdravlja da hitno počne dijalog sa roditeljima u cilju sprečavanja daljeg ugrožavanja njihovog zdravlja. Nevladine organizacije zahtijevaju da Ministarstvo u što kraćem roku dostavi analizu mikrobioloških briseva porodilišta od 2007. do 2014. godine i to Opšte bolnice Nikšić, Kotor, Cetinje, Bar i Kliničkog centra Crne Gore (ovo su porodilišta obuhvaćena UNICEF dokumentom iz 2011), kao i bolnica Bijelo Polje i Berane navodi se u saopštenju. Oni, takođe, traže i da se objelodane imena direktora koji su, prema tvrdnjama, javno iznesenim u dva navrata predstavnika Ministarstva zdravlja, Mensuda Grbovića i Sanje Simović, slali lažne izvještaje o stanju u njihovim medicinskim ustanovama.

– Od Ljekarske komore zahtijevamo da se procesuiraju slučajevi u kojima je utvrđena ili postoji opravdana sumnja u stručan i savjestan rad ljekara. Ljekarima Jeremiću, Puletiću i Tahirovićevoj poručujemo da u skladu sa moralnim normama, koje njihova profesija baštini, ponovo razmisle o dobrovoljnom napuštanju radnog mjesta dok se njihova nevinost ili krivica ne u tvrdi u pokrenutom postupku. Tužilaštvu će biti upućen zahtjev da zbog osjetljivosti slučaja i tragičnog epiloga što urgentnije i efikasnije sprovede neophodne istražne radnje koje će rezultirati konkretnim aktima, navodi se u saopštenju ovih NVO.

Rezultati vještačenja medicinske dokumentacije o bebama inficiranim u bjelopoljskoj bolnici, proslijeđeni su Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju u ponedjeljak, 16. marta. Ova informacija dnevnom listu Pobjeda je saopštena iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Predsjednik Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Rifat Hadrović kazao je Pobjedi da u ovom trenutku ne mogu saopštiti ništa više osim da su dobili rezultate vještačenja.

– Radi se o veoma obimnom materijalu koje smo dobili kasno u utorak. Sada predstoji proučavanje dokumentacije koja nam je proslijeđena i vrlo brzo nakon toga Tužilaštvo će se odrediti prema ovom slučaju, kazao je Hadrović.

Na godišnjem odmoru

– Ljekari Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić, Haka Tahirović i Zvonko Puletić iz humanih i ljudskih razloga uzeće godišnji odmor u nadi da će njihov gest prekinuti štrajk glađu roditelja, jer smatraju da isti ugrožava njihove živote, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove u srijedu.

– Pošto je objavljeno da je stigao nalaz vještačenja u vezi sa ovim slučajem iz Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, nadamo se da ćemo na ovaj način pomoći da institucije sistema u miru i bez pritiska od bilo koga rade svoj posao, navodi se u saopštenju u kome se naglašava da je najvažnije da Opšta bolnica redovno obavlja sve funkcije. „Posebno naglašavamo da je, od ponovnog otvaranja porodilišta sa neonatologijom, u našoj bolnici porođeno 57 zdravih beba“, saopšteno je iz bjelopoljske bolnice.

Očevi pet beba koje su u novembru 2014. godine inficirane u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedna preminula 15. novembra, od 9. marta su svakodnevno protestovali po nekoliko sati, a 13. marta stupili su u štrajk glađu. Bivši direktor bjelopoljske bolnice Jeremić i smijenjeni načelnici neonatologije i ginekologije, Tahirović i Puletić, osumnjičeni su za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, a iz pritvora su pušteni 6. februara.

Podrška

Udruženje Roditelji ranije je najavilo da će subotu 21. marta u Podgorici, Baru, Nikšiću, Bijelom Polju i na Cetinju organizovati mirnu šetnju podrške roditeljima beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici. Oni su pozvali porodice i građane da im se pridruže. Okupljanje je u svim gradovima zakazano za 12 sati, U Podgorici će okupljanje biti organizovano na Rimskom trgu, u Baru na trgu pored Robne kuće, a u Nikšiću u Njegoševoj ulici, ispred Prve banke. U Bijelom Polju porodice i građani će se okupiti u Parku pjesnika, nakon čega je planirana šetnja korzoom do Gradskog parka. Na Cetinju će okupljanje biti na početku Njegoševe ulice, u blizini Ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari