Blizu 4.300 prekobrojnih zastavinih radnika prihvatilo je neku od mera iz socijalnog programa Vlade Srbije i do prekjuče pred ponoć raskinulo radni odnos sa društvom Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO).
Grupa od 15 radnika sa evidencije ZZO i sindikalnih lidera koji su u nedelju u Domu sindikata, stupili u štrajk glađu, juče pre podne prestali su da se gladovanjem bore protiv odluke vlade o gašenju ZZO, dok je Gradski odbor Sindikata metalaca otkazao najavljeni protest šumadijskih radnika pred zgradom Vlade Srbije.

Blizu 4.300 prekobrojnih zastavinih radnika prihvatilo je neku od mera iz socijalnog programa Vlade Srbije i do prekjuče pred ponoć raskinulo radni odnos sa društvom Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO).
Grupa od 15 radnika sa evidencije ZZO i sindikalnih lidera koji su u nedelju u Domu sindikata, stupili u štrajk glađu, juče pre podne prestali su da se gladovanjem bore protiv odluke vlade o gašenju ZZO, dok je Gradski odbor Sindikata metalaca otkazao najavljeni protest šumadijskih radnika pred zgradom Vlade Srbije. Ovo je epilog gotovo jednomesečne borbe kragujevačkih sindikalaca i radnika sa Vladom Srbije, od koje je zahtevano produženje trajanja ZZO do kraja godine, zatim povećanje otpremnina za one koji dobrovoljno žele da napuste ZZO sa 250 na 300 evra po godini radnog staža, kao i stvaranje uslova za penzionisanje svih prekobrojnih Zastavinih radnika kojima je do sticanja jednog od uslova za penzionisanje ostalo do pet godina.
U rukovodstvu ZZO kažu da još uvek nemaju tačan podatak koliko je radnika uzelo otpremnine i raskinulo radni odnos sa ZZO, pošto još uvek sređuju dokumentaciju u vezi sa izjašnjavanjem radnika. Dosad je sa ZZO otišlo blizu 4.300 radnika, dok je na evidenciji bilo ukupno 4.412 radnika. Nešto više od 100 radnika neće moći da raskine radni odnos, jer je izjašnjavanje okončano u ponedeljak.
Direktorka ZZO Višnja Jovanović kaže da će oni radnici koji nisu raskinuli radni odnos sa ZZO moći da dobiju otpremnine koje se obračunavaju tako što se jedna trećina njihove zarade za deset godina i jedna četvrtina te zarade za ostali period rada pomnoži sa godinama radnog staža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari