Preko 40 odsto Amerikanaca imalo kovid 1Foto: Aleksandar Roknić

Više od 140 miliona Amerikanaca, odnosno 43 odsto celokupne populacije, bilo je do sada zaraženo novim korona virusom, pokazuju poslednji podaci Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Analizirajući preko 70,000 uzorka krvi odnosno proveravajući da li u njima postoje antitela koja ukazuju na prethodnu prirodnu infekciju CDC u ravnomernim vremenski intervalima procenjuje koliko je osoba u Americi imalo kovid 19.

Procene su tako pokazivale da je do novembra 2021. kovid 19 imalo malo više od 100 miliona Amerikanca da bi se do januara taj broj povećao za preko 40 miliona. S obzirom da su analize rađene na uzorcima krvi koji su uzeti u januaru očekuje se da je u ovom trenutku broj onih koji su imali kovid 19 još veći.

Ove procene istovremeno pokazuju da je i broj osoba koji je bio inficiran i do dva puta veći od zvaničnih podataka.

CDC takođe veruje da je među decom i mladima bilo mnogo više zaraženih. Procenjuje se da je 58 odsto dece do 11 godina preležao kovid 19, a identičan udeo je i među starosnom grupom od 12 do 17 godina.

Takođe se navodi da je manji deo odrasle populacije imao kovid 19, pa je tako udeo onih koji su preležali infekciju u starosnoj grupi od 50 do 64 godine 37 odsto, a među starijima od 65 tek 23 odsto.

Vašington post prenosi i da je neposredno pre omikron talasa u Americi druga seroepidemiološka studija, koju takođe vodi CDC, procenila da je preko 90 odsto ispitanika starijih od 16 godina imalo u krvi antitela bilo od vakcinacije bilo od prirodne infekcije ali da to nije zaustavilo širenje omikrona.

Prema poslednjim podacima u Americi je do sada skoro 79 miliona ljudi imalo kovid 19 dok je preko 950,000 preminulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari