Preko 50 IT odeljenja u gimnazijama 1Foto: Ministarstvo prosvete

Za narednu školsku godinu planiran je upis oko 50 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama u Srbiji.

U Beogradu će ova odeljenja prvi put imati Sedma i Deveta gimnazija, a novu generaciju upisaće Osma, Šesta, “Sveti Sava”, Zemunska, “Patrijarh Pavle” i gimnazija u Mladenovcu. To je danas rečeno na promociji IT odeljenja u Osmoj beogradskoj gimnaziji, koja je ugostila učenike osmog razreda iz dve osnovne škole.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da se razmišlja i o otvaranju specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju, ali nije mogao da precizira kada bi ona mogla da budu oformljena.

Savetnica ministra prosvete za digitalizaciju Biljana Marić je navela da mogućnost da polažu prijemni za ova odeljenja imaju svi učenici osmog razreda. Oni će moći da se prijave za polaganje prijemnog ispita od 13. do 17. maja. U Beogradu će prijave biti u svih sedam gimnazija koje su školske 2018/2019 imale IT odeljenja. Učenici će prijemni polagati u Zemunskoj gimnaziji i Prvoj beogradskoj gimnaziji u nedelju, 2. juna. Na prijemnom biti 12 zadataka iz matematike sa srednjeg i naprednog nivoa, a svaki zadatak nosi po 20 poena. Dodatne poene donosi uspeh iz osnovne škole i na završnom ispitu.

Direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević je istakao da će do kraja školske godine, zahvaljujući kompanijama članicama ove neprofitne organizacije, svaki učenik IT odeljenja u Srbiji imati priliku da upozna jednog profesionalca iz sveta u koji ulaze.

– Sledeće školske godine svaki učenik u IT odeljenjima iz cele Srbije imaće priliku da upozna svoju buduću profesiju i, provodeći jedan dan u nekoj od IT kompanija članica Inicijative „Digitalna Srbija“, bolje razume kako izgleda raditi u okruženju sa najsavremenijim poslovima, u kome se svakodnevno kreiraju digitalni proizvodi na svetskom nivou – rekao je Đurđević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari