Estonska vlada desnog centra će, po svoj prilici, dobiti još jedan mandat nakon izbora održanih u nedelju. Reformistička partija premijera Andrusa Ansipa osvojila je 27,7 odsto glasova, a njen koalicioni partner, stranka Centar, 26,2 odsto. Za glavnu opozicionu partiju desnog centra glasalo je 17,8 odsto građana.

Estonska vlada desnog centra će, po svoj prilici, dobiti još jedan mandat nakon izbora održanih u nedelju. Reformistička partija premijera Andrusa Ansipa osvojila je 27,7 odsto glasova, a njen koalicioni partner, stranka Centar, 26,2 odsto. Za glavnu opozicionu partiju desnog centra glasalo je 17,8 odsto građana. Estonci su prvi narod koji je svoje predstavnike birao i elektronski. Putem Interneta je, naime, glasalo tri odsto upisanih birača.
Predizborna kampanja bila je zasnovana na ekonomskoj i poreskoj politici. Premijer je obećao da će poreze održati na sadašnjem nivou, u skladu s politikom koja je vladi pomogla da izgradi zavidni poslovni ambijent. Prošlogodišnji ekonomski rast nove članice EU iznosio je 11,5 odsto. Na ekonomiju bivše sovjetske republike koja ima 1,4 miliona stanovnika, povoljno je uticao i visok nivo kompjuterske pismenosti građana, i korišćenje Interneta.
Devedeset odsto Estonaca poseduje ličnu kartu koja se može kompjuterski identifikovati, što je biračima omogućilo da se bezbedno uloguju na vebsajt za glasanje i učestvuju na izborima. Tu mogućnost prošle nedelje iskoristilo je 30.000 građana. Glasanje putem Interneta organizovano je par dana pre uobičajenog načina glasanja u nedelju. Estoncima koji su glasali elektronski bilo je dozvoljeno da odustanu, i u nedelju ponovo glasaju na „starinski“ način.
Elektronski sistem glasanja obuhvatao je sigurnosno oruđe koje je sprečavalo moguće probleme, na primer pokušaje članova porodice da utiču na izbor svojih ukućana. OEBS je, međutim, izrazio zabrinutost zbog onlajn glasanja, jer zvanični posmatrači nisu mogli da nadgledaju njegovu ispravnost. Ipak, Estonci podsećaju da su moderniji metod glasanja već isprobali na regionalnim izborima 2005, i ističu da na njima nije bilo nikakvih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari