Most na Nišavi u Krupcu kraj Pirota, koji spaja ovo selo sa Velikim Jovanovcem i Trnjanom, počeo je da propada pre dve godine, da bi ga poplave u novembru 2007. godine još više oštetile i učinile neupotrebljivim za vozila i pešake. Više od 70 posto meštana ovog najvećeg sela živi isključivo od obrade zemlje koja se nalazi s druge strane reke, i za njih je ovaj most veoma značajan, pogotovu u sezoni poljoprivrednih radova.

Most na Nišavi u Krupcu kraj Pirota, koji spaja ovo selo sa Velikim Jovanovcem i Trnjanom, počeo je da propada pre dve godine, da bi ga poplave u novembru 2007. godine još više oštetile i učinile neupotrebljivim za vozila i pešake. Više od 70 posto meštana ovog najvećeg sela živi isključivo od obrade zemlje koja se nalazi s druge strane reke, i za njih je ovaj most veoma značajan, pogotovu u sezoni poljoprivrednih radova. Sada umesto mostom, idu okolnim kružnim putem do svojih imanja i bašti. Meštani Krupca sumnjaju da je jedan od razloga zbog kojih je most popustio i nekontrolisana eksploatacija šljunka iz Nišave, u neposrednoj blizini mosta.
– Nekontrolisano vađenje šljunka iz reke ubrzalo je njen tok u predelu mosta i stvorilo vrtloženje oko nosećih stubova, što je ubrzalo propadanje mosta. Takođe, osnovni projekat kojim je bilo predviđeno da temelj mosta bude postavljen na steni u koritu Nišave nije ispoštovan. Izvođač radova postavio je temelj na sloju šljunka. Nisu uklonjeni ni ostaci prethodnog mosta, i jedan ogroman komad konstrukcije ostavljen je pored stuba postojećeg mosta, i tu stvara nepoželjno vrtloženje. Najvažnije je, ipak, da je sanacija moguća i da nećemo morati da rušimo most. Tragamo za tehničkim rešenjem i trudićemo se da saniramo most što pre. Moje procene su da će to biti najkasnije za dva meseca – kaže pomoćnik predsednika opštine Pirot za razvojne projekte i saradnju sa ministarstvima i donatorima Milorad Spasić.
Meštani Krupca sa strahom prelaze preko mosta i nadaju se da će most uskoro biti rekonstruisan. Da bi došli do svojih imanja moraju da idu kružnim putem i do četiri kilometra.
Zorica Kocić kaže da je potrebna hitna rekonstrukcija mosta. – Preko mosta više ne možemo da prolazimo nikakvim prevoznim sredstvom. Moramo da kružimo okolo i po nekoliko kilometara preko sela Mali Jovanovac da bi stigli do svojih imanja. Sve to košta jer je i gorivo poskupelo. Nama je njiva odmah preko reke, ali do nje stižemo veoma teško – kaže ona.
Tugomir Veljković takođe očekuje da se ovaj problem što pre reši. – Imanja su nam uglavnom preko reke i kružimo dnevno i po tri puta. Gorivo je skupo. Čim su stavili barikade most nije siguran za saobraćaj – kaže.
Novica Penčić kaže da i pešice preko mosta idu sa velikim rizikom. – Preko mosta više ne možemo da prelazimo i da bi stigli do njiva i bašti preko Nišave moramo da idemo preko susednih sela.To nam dosta otežava posao. Godinama se iz reke eksploatisao šljunak, ali niko o tome nije vodio računa pa je most potkopan. I veliki kamioni prolaze preko mosta – kaže on.
Predsednik saveta Mesne zajednice Krupca Milorad Đorđević kaže da je problem bespravne eksploatacije šljunka iz Nišave prisutan više od dvadeset godina.
– Pokušavali smo u saradnji sa nadležnim službama da pronađemo mehanizam za kontrolu iskopavanja šljunka i zaštitu vodotoka. Godinama se borimo protiv toga, a rezultati su zanemarljivi. Dešavalo se da zateknemo nekog od eksploatatora na licu mesta, i pitamo ga da li ima dozvolu da to radi. Po pravilu su odgovarali da im je dozvoljeno, a kada smo tražili da to dokumentuju, odgovarali su nam da nismo ovlašćeni za uvid u papire – kaže Đorđević.
O vodotoku Nišave brine preduzeće „Južna Morava“ iz Niša, preko vodoprivredne inspekcije, čija je dozvola neophodna za ovakve poslove. U inspekciji kažu da nijedno od preduzeća iz Pirotskog okruga koja obavljaju takve poslove nije tražilo dozvolu za eksploataciju šljunka i da su samo u poslednjih mesec dana podneta dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
– Obično reagujemo po prijavi građana. Dešavalo se da eksploatatore zateknemo na licu mesta, tada izdamo momentalnu zabranu i podnesemo prijave kod sudije za prekršaje. Jednom sam pokušao da razgovaram sa vlasnikom firme, koji mi je rekao da su mu radnici ukrali mašine i vadili šljunak iz reke bez njegovog znanja, zarad sopstvene koristi. Događalo se da više puta zateknemo iste ljude kako bespravno vade šljunak iz reke, i za njih smo od sudije za prekršaje tražili maksimalne kazne. Tu prestaju naše nadležnosti – tvrdi republički vodoprivredni inspektor za Pirotski okrug Branislav Džunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari