Arheološki park Viminacijum nadomak Kostolca, nekadašnji glavni grad provincije Gornje Mezije i sedište rimskih imperatora, mogao bi da nas prečicom uvede u Evropsku uniju, mnogo pre nego što političari u Briselu donesu takvu odluku, smatra direktor tog parka dr Miomir Korać.

Trenutno se na Viminacijumu radi pet velikih projekata, od koji je jedan postavljanje turističkog pasoša, ugovor potpisan između Italije, Slovenije i Srbije. Ovaj projekat je vredan 2,5 miliona evra i treba znatno čvršće da poveže izvanredan rimski grad Akvileju kraj Trsta, Emonu (Ljubljanu).

O kakvom se projektu radi, najbolje svedoči podatak da samo Akvileju godišnje poseti 1.200.000 turista. Viminacijum se povezuje i sa Holandijom i još desetak zemalja u okviru projekta takođe vrednog 2,5 miliona evra. Projekat je važan za srednjoevropski limes i Viminacijum, a preko njega i za Srbiju, jedinu zemlju van EU koja je uključena u ovaj projekat, istakao je Korać u izjavi Tanjugu. To bi, smatra Korać, mogla da bude neka vrsta prečice za ulazak u porodicu evropskih naroda. Tu je i projekat Jonsko-jadranske inicijative, vredan 1,5 milion evra, u kojem učestvuje desetak zemalja, a vezan je za Ankonu, Bolonju, Crnu Goru i Viminacijum. Svi ovi projekti su zapravo predviđeni da donesu veliki novac, rekao je za Tanjug Korać po povratku iz Pariza i Berlina. On je naveo da su Nemci postavili svoju rutu pod nazivom istom kao i naša, ukjučili Viminacijum u taj projekat i ulozili 80 miliona evra u izgradnju rimskog zabavnog parka po ugledu na Diznilend u kojem se očekuje 450.000 domaćih posetilaca godišnje.

Predviđeno je bolje iskorišćavanje Dunava kao plovne reke, izgradnja marine na Dunavu u blizini Viminacijuma i kanala dugog jedan kilometar kojim će turisti u galijama, obučeni u rimskim tokama, dolaziti u centar nekadašnjeg najzdravijeg dela velikog rimskog carstva.

Viminacijum je neponovljivo mesto u svetu. Sa svojih 350 hektara rimskog parka, velnes centrom, akvaduktom, teatrom, amfiteatrom, hipodromom, palatom i nizom hramova predstavljaće nezaobilazno mesto na mapi svetskih turističkih destinacija, rekao je Korać. Da bi to postao, Viminacijum mora da bude otvoren tokom cele godine, da ima stalno nove sadržaje, da se neprestano promoviše u zemlji i inostranstvu i da bude deo većih celina. Korać predviđa da će u Viminacijum godišnje dolaziti više od milion ljudi i da će ruta koja povezuje Englesku sa Severnom Afrikom, prolaziti preko Viminacijuma, te da će to predstavljati značajan doprinos za Srbiju i njenu privredu.

Direktor arheološkog parka Viminacijum je objasnio da će turisti koji dođu u ovaj lokalitet moći da dobiju rimske toke, tokom posete će ih pratiti rimski vodiči, biće im poslužena rimska jela i vino. Imaće priliku da čitaju retke knjige u prelepoj rimskoj biblioteci i da se odmaraju u ambijentu od pre 2.000 godina. Ispod sadašnjeg naučno-istraživačkog centra, predviđena je izgradnja „rimskog“ dečijeg vrtića, kao i čitav jedan rimski grad. Turisti će tako moći da vide kako se nekada merilo ulje pri kupovini, pekao hleb, pravile amfore. Biće, takoje, napravljenje replike 18 glava rimskih imperatora koji su nekada rođeni ili živeli na području Srbije. Do sada je iskopano samo dva odsto Viminacijuma koji će tako biti ostavljen u amanet budućim generacijama čiji će zadatak biti da nastave put koji je Korać započeo još kao student arheologije Beogradskog univerziteta.

Viminacijum je model kako treba da se razvijamo i on je postao standard po kome rade slični svetski centri, rekao je Korać. Viminacijum će biti najlepša slika Srbije u svetu, a rimski imperatori će ove prostore, kao i pre 2.000 godina, uvesti u EU i bez odluke političkog establišmenta u Briselu, zaključio je Korać u izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari