Na Skupštini evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT), koja je održana u Vladi Vojvodine predstavljeni su projekti evroregionalne saradnje DKMT „Egészségedre, živeli“, „Izrada studije izvodljivosti za železnicu Segedin-Subotica-Čikerija-Bačalmaš-Baja“, „Zajednička priprema za poplave“, koji su realizovani kroz IPA prekogranični program Mađarska-Srbija, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Pored realizovanih projekata prezentovani su i projekti čija realizacija je u toku.

Skupština DKMT-a postoji 14 godina, a Vojvodina ponovo predsedava ovom regionalnom asocijacijom, šta da iskoristi kao razvojni mehanizam. Programi koji su bili realizovani preko DKMT-a, a finansirani iz evropskih fondova u iznosu od 750.000 evra, odnose se na razvoj železničke infrastrukture, u razvoj turizma i u oblast zaštite od poplava.

Predstavljajući projekat „Živeli“, koji je finansiran sa 151 hiljadom evra iz IPA fonda, istaknuto je da je kroz promociju piva, vinske sorte kadarke i rakije, akcenat stavljen na njihovu evroregionalnu promociju. Cilj ovog projekta je povećanje konkurentnosti i njihovo uključivanje u turističke tokove, kao i organizovanje turističkih ruta, koje bi povezale prekogranične regione.

Kada je u pitanju projekat Izrade studije izvodljivosti za železnicu Segedin-Subotica-Čikerija-Bačalmaš-Baja, istaknuto je da se njena realizacija očekuje do 2019. godine, a zatim naredne dve faze do 2027. godine. Investiciona vrednost prve faze je 310 miliona evra, a druge 298 miliona. Ciljevi izrade i realizacije su, osim povezivanja regiona, brža robno-trgovinska razmena i jačanje turističkih potencijala. Prednost je ta, što će njena opterećenost biti do 220 kg i vozovi će se kretati i do 160 kilometara na čas.

Realizacijom projekta „Zajednička priprema za poplave“ aktivnosti su usmerene na prevenciju od poplava i nesreće koje ona uzrokuje. Opšti cilj je bezbednost u pograničnoj regiji, a sa tim u vezi obučeno je stanovništvo, nastavnički kadar i lokalna samouprava. Tim povodom organizovana su i takmičenja, kao i kampovi koji su bili opremljeni kao u vanrednim situacijama.

Projekti čija realizacija je u toku su:“DKMT bez granica“, turistički projekat za vinske puteve ovih regiona, evroregija „News agregator“, kao agencija koja na četiri jezika objavljuje vesti iz svih regiona. Od 1. januara počinje projekat „Museum“, kada će zainteresovani moći da po povoljnim uslovima kupe muzejske ulaznice za pojedine muzeje, a trenutno je u toku projekat „Scultboard“ u koji su uključeni i partneri iz Španije, Grčke, Portugalije, Bugarske i Nemačke, kako bi se ustanovilo u kojoj meri evroregioni sarađuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari