Prelević: Kako se vladika prepoznao? 1Foto: Medija centar

Episkop bački Irinej Bulović obratio se javnosti saopštenjem u kojem je izneo niz uvreda na račun advokata Bože Prelevića navodeći, između ostalog, da Prelević „izliva otrov“, iznosi neistine i vodi hajku protiv Srpske pravoslavne crkve „iz dobro znanih razloga“.

Povod za saopštenje eparhije Bačke je gostovanje advokata na Novoj S gde je on, kao branilac oštećenog, govorio o slučaju otmice studenta Marka Žarkova, za koju je student Akademije SPC optužio vikarnog episkopa Stefana Šarića.

Božo Prelević ističe za Danas da nijednom u emisiji nije pomenuo ime episkopa bačkog, već samo „onaj zaštitnik svog zla u Crkvi“, te da ne zna kako se vladika pronašao u tim rečima.

– Pročitao sam saopštenje episkopa, gospodina Irineja Bačkog. U emisiji sam govorio o zaštitniku svih zala u Crkvi, njega nijednom nisam spomenuo. Moje reči se odnose na svakog ko se u njima prepozna. Ne znam zašto se on prepoznao – kaže Prelević za naš list.

Marko Žarkov je blagoslov za studiranje dobio od episkopa bačkoj jer pripada njegovoj eparhiji, ali vladika tvrdi da nije upoznat sa slučajem otmice, niti sa optužbama da je to učinio vladika Stefan. Umesto da se upozna sa slučajem, što je Žarkov mesecima pokušao da učini dolazeći i do Patrijaršije, Irinej bački se obrušio na njegovog advokata iznoseći niz uvreda.

„Potpuno je jasno i u čijem interesu je advokat Prelević svoj otrov izlio baš na episkopa Irineja. On svesno obmanjuje javnost i dovodi gledaoce u zabludu i, bez ikakve zadrške i makar prividne pristojnosti, episkopa Irineja naziva pogrdnim imenima i neargumentovano, tabloidno mu pripisuje razna nepočinstva. Da plasirana neistina bude uverljivija, pobrinula se voditeljka emisije koja se nije ogradila od izrečenih neistina, kleveta i uvreda, na šta je zakon o javnom informisanju obavezuje“, navedeno je, između ostalog, u saopštenju episkopa bačkog pod nazivom „Prelević u službi prelesti“. Vladika je dodao i da mu se Marko Žarkov povodom otmice nikada nije službeno obratio.

Episkop Irinej bački je član Sinoda ali i portparol Srpske pravoslavne crkve, te ne postoji mogućnost da apeli da bude saslušan, koje je Žarkov mesecima upućivao vrhu SPC, nisu došli i do njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari