Prelević o slučaju Danke Ilić: Vučić i Gašić su vršili pritisak, pa je policiji u Boru "ostalo da potvrde tezu predsednika". 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Advokat Božo Prelević izjavio je danas FoNetu da tužilac u postupku nestanka dvogodišnje devojčice iz Bora Danke Ilić ima mnogo manje nego prvog dana, jer se dogodilo toliko negativnih stvari koje opterećuju taj predmet i njemu otežavaju posao, „umesto da su svi ćutali i pustili profesiju da radi“.

Teško je u tom predmetu biti tužilac, konstatovao je Prelević, naglašavajući kako bi voleo da je dete živo i da se o devojčici ne priča kao pokojnoj.

Od samog starta, vi u stvari vidite da je ustuknula profesija i struka, a pre svega kriminalistika, rekao je on.

Prelević ukazuje da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova počeli da vrše pritisak, pa je policiji u Boru „ostalo da potvrde tezu predsednika“.

Umesto da imamo tužioca koji saopštava, da se vodi istraga, da se utvrđuju, da se detektuju dokazi i tako dalje, mi imamo predsednika koji iznosi potpuno neverovatne stvari, podsetio je Prelević.

To je, po njegovom mišljenju, dovelo do toga da policija, kako bi potvrdila teze predsednika, počinje da primenjuje očigledno jako veliku silu u odnosu na ljude.

U toj surovosti i bahatosti, imate jednu žrtvu čiji uzrok smrti mi znamo samo zahvaljujući profesionalnosti Instituta za sudsku medicinu. To moram da napomenem, jer ovde profesionalnost institucije gubi značaj, rekao je on i upitao zašto je bilo neophodno pretući brata osumnjičenog.

Kada vi priznate tako teško krivično delo, za koje je zaprećena kazna i 40 godina, onda je potpuno besmisleno da ne kažete gde je leš. Možete vi nekog tući koliko god hoćete, ali on ne zna gde je leš. On ne može da vam kaže gde je leš, jer može da prizna zbog batina, rekao je Prelević.

On smatra da tužilac, sa onim čim raspolaže, ne može nikoga da optuži, a da presuda može biti i oslobađajuća ako se bude angažovao „iole normalan branilac“.

Prelević ukazuje da bi tužilac trebalo da optuži sve one koji su potpuno nezakonito i neprofesionalno iznosili neistine u javnost i time ometali izvođenje dokaza, uključujući i predsednika Srbije.

Struka bi vam rekla – ako nemate ništa, nemojte da izazivate dalje troškove i nemojte da maltretirate sud nego tražite počinioca, ali propaganda će vam reći da je kriv onaj u koga je predsednik ukazao prstom i da se dete nalazi upravo tamo gde je predsednik Republike rekao jer nije valjda da predsednik Republike ne zna, naveo je Prelević.

On je ocenio da Srbija živi „stari ruski vic“ u kojem je sve ovo potrebno da bi neko punio medijske sadržaje i skretao pažnju sa lopovluka.

Kada pogledate šta se sve prenosilo, kako su sve citirali neistine, laži i gluposti koje izgovarao, nažalost, moj predsednik, to je bukvalno psihodrama sa velikim brojem žrtava, zaključio je Prelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari