Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević rekao je da će ove godine premije biti uvećane za sedam do osam odsto u odnosu na prošlu godinu. On je u Bijelom Polju kazao da će Ministarstvo podržavati i podsticati razvoj poljoprivrede na sjeveru.


– Za krupnu stoku premije će biti veće pet evra u odnosu na prošlu godinu, za ovce i koze jedan evro, za tov junadi 10 evra po grlu i za posejane površine po hektaru 10 evra više nego što su bile prošle godine. To znači da je ukupno povećanje premija sedam do osam odsto u odnosu na prošlu godinu. Podrška tehničkom sektoru je ostala na istom nivou, dva centa su premije za prerađivačke kapacitete i dva i po centa za otkup mlijeka na udaljenim područjima. Mislim da su to značajna izdvajanja iz budžeta Crne Gore, izjavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević.

Opština Bijelo Polje je u svom razvojnom konceptu poljoprivredu postavila na prvo mjesto što, prema riječima predsjednika Opštine Aleksandra Žurića, znači nove investicije u putnu i vodovodnu infrastrukturu, uređenje tržnice i stočnih pijaca, rješavanje otkupnog centra na sjeveru i direktne stimulacije poljoprivrednim proizvođačima. „U oblasti agrobiznisa, kontinuirano ćemo pratiti i stimulisati razvoj modela sopstvenog biznisa, koji podrazumijeva kontinuiranu integraciju svih procesa domaćinstava i preduzeća koja se bave poljoprivredom“, naveo je Žurić.

Inače, stručnjaci ističu da je Bijelo Polje pogodno za sve vidove poljoprivredne proizvodnje. No, za sada, strukturu poljoprivrednih domaćinstava u ovom gradu u najvećem dijelu čine mala i srednja gazdinstva, koja najčešće posjeduju površinu zemljišta od jednog do dva hektra, jedno do dva grla krupne stoke, 20 do 50 grla ovaca, jednu do dvije koze, 10 do 20 ari povrtlarskih kultura i u prosjeku 50 stabala različitog kontinentalnog voća. Žurić dodaje da unašoj opštini nema značajnih staklenika, a plastenika je oko 170. Povrće i voće se većinom proizvodi za sopstvenu upotrebu, ili se manjim dijelom realizuje na lokalnim pijacama, a mali dio plasira se trgovinama.

-Kada je u pitanju stočarstvo, na području opštine se gaji veliki broj grla krupne i sitne stoke, poroizvodnja se ostvaruje uglavnom na individualnim gazdinstvima, mada za to postoje i registrovane firme. Otkup stoke je dobro organizovan i gotovo sav višak stoke u Bijelom Polju otkupi preduzeće “Mesopromet”. Opština Bijelo Polje je posljednjih godina značajno ulagala u seosku infrastrukturu i davala poljoprivrednicima direktnu podršku iz Agrobudžeta, a Ministarstvo pojloprivrede je na najraznovrsnije načine pomagalo proizvođačima, kazao je Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari