Premijer Crne Gore: Nećemo uređivati ko će ići u crkve, ali one pripadaju državi

Ostavite komentar


  1. Crkve već pripadaju narodu, kao i do sada. A državi nikada nisu ni pripadale, čak ni u vreme kada se tvrdi da je postojala cnc. Da je postojala, bilo bi zavedeno u Vaselkenskoj i svakoj drugoj patrijaršiji. A nije. Dakle, progon Srba sa prostora CG tj sada MNE

  2. Od manira švercera cigareta nikako da maknu.
    To što ste zamislili ne možeš prošvercovati.

  3. Crkve su upisane u katastru kao vlasništvo SPC 90-tih godina, u vrijeme ludila i ratova. Tada sam radio u Upravi za nekretnine i bio sam svjedok toga. Do tada su se vodile kao državna ili društvena imovina (ne sjećam se tačno), a SPC je bila samo korisnik. Na crkvi u našem selu postoji tabla sa godinom izgradnje 1896. i spiskom porodica koje su je izgradile. Danas se vodi kao vlasništvo SPC sa sjedištvem u Bg, što je suludo jer kao što sam naveo, na njoj već postoji uklesan ‘posjedovni list’. To im nije bilo dovoljno nogo su crkveno zvono na kome je bio crnogorski grb skinuli i pretopili pod izgovorom da je napuklo, a postavili novo sa srpskim grbom. Tokom te operacije jedan lokalac koji je skidao staro zvono je pao i slomio ruku; možda to ne znači ništa a možda je neki znak.

    1. Crkve državno vlasništvo??? Nikada do sada nisam čuo tu budalaštinu, to nije bilo ni za vreme ND Hrvatske. Jest bio pokušaj stvaranja Pravoslavne crkve hrvatske, ali to nikada nije zaživelo. Ali eto crnogorci idu korak dalje, da daju primer Hrvatima i Albancima.

  4. Crkve, manastiri, dzamije pripadaju religijskim zajednicama a ne drzavama, kvaidrzavama, feudalnim vodjama, dikatorima, nepriznatim „crkvama“ koje je napravila lokalna UDBA. Strasno kakav rezim je na vlasti u Crnoj Gori. Milo Djukanovic nakon korupsionaske afere izgleda da mora da otvara novi front i da zamajava podanike skretanjem paznje.

  5. Zamislimo samo da u SAD crkve ili verski objekti pripadaju državi, kakva bi to bila demokratska država ?!
    Zašto bi uopšte država vodila računa i imala obavezu i svi građani plaćali POREZ da se vodi računa ( održavanje, sanacija , plaćanje sveštenika i celog verskog aparata , ma koliko vera bilo)o verskim objektima i njenom ljudstvu.!?
    Državno ministarstvo plus sve ostalo ?! Rashod do samog gospoda Boga.
    Komunisti su imali intres samo da bi uništili religiju.
    CG vlada jedan čovek i njegove sluge zadnjih 30 godina, evolutivni boljševički sistem flip flop.

  6. Kao emigrant, skoro 60 godina u egzilu, strašno sam se plašio i mrzeo sam UDBU! Sada moram da priznam da nam u današnje vreme stvarno nedostaju UDBINI „Džems Bondovi“ koji su bili strah i trepet po svetu neprijateljima ondašnje titoističke Jugoslavije. Među njima i mojoj malenkosti. Da ih i danas ima, mislite da bi tipovi kao Haradinaj, Tači, Milo Đukanović, Čanak, Ugljanin i drugi koji bi da unušte Srbiju, bili ostavljeni na miru? Ne, nikada, odavno bi im se zametnuli svi tragovi!

  7. Nadtavlja se fadizam prema svemu sto su Srbi i srpsko.Samo polako odbranilo smo se od Turaka,Austeougara,Nemaca pa cemo i od americkog imperijalnog fasizma kao i njihovih satelita Hrvata,Crnogoraca,Albanaca,Bosnjaka.Vremevradi za nas.

  8. Sad jedino sto preostaje , jeste hapsenje popova, po Crnoj Gori. Tako ce ,to posle Makedonije, biti jedina drzava na svetu koja hapsi svestena lica i odane vernike.
    Crnogorska vlast se prevarila , ovaj potez je dibidus pogresan i baca neoprostivu ljagu na aktuelnu vlast.
    Sve crkve i manastire je gradio narod ,koji je ziveo na tim prostorima. Onda su se zvali Srbi , a danas Makedonci ili Crnogorci itd. i sl. Setimo se kao su se okoncali, pokusaji da od SPC, otmu Prohor Pcinjski, tako ce proci i ovi s ili bez Venecijanske komisije.
    Narod koji tu zivi ,odlucivace o svemu,jer te bogomolje je gradio za svoje potrebe a ne za podgoricku birokratiju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.