Recept za uspeh savremenog britanskog političara trebalo bi da izgleda ovako: puno se smej, daj kratke, oštre odgovore na postavljena pitanja, lagodno se prepuštaj javnosti i pravi se da uživaš u tome. Ili, ništa od toga, već pokušaj da se ponašaš kao premijer Velike Britanije Gordon Braun.

Pogubljeni Braun se retko smeje, iako su oni koji upravljaju njim pokušali da ga nauče kako se to radi. Braunovi govori svode se na nejasne političke ideje, on se često se ne oseća prijatno među sopstvenim biračima i retko kad izgleda srećno. Bilo je tako u dobra stara vremena, tokom njegovog kratkog političkog medenog meseca, pre no što je morao da se istovremeno uhvati u koštac sa globalnom finansijskom krizom i pobunom u svojoj Laburističkoj partiji. Braunov autoritet se kruni, budućnost mu je na kocki, vreme mu curi paralelno s godišnjom partijskom konvencijom koja je počela u subotu.

Braunova pozicija u javnom mnjenju je sa loše spala na katastrofalnu, budući da opoziciona Konzervativna partija sada ima ugled koji se ne pamti još od slavnih dana Margaret Tačer. Neki laburisti mu se otvoreno suprotstavljaju, podgrevajući sumnje da li će on uopšte ostati dovoljno dugo na vlasti kako bi učestvovao na narednim izborima, za manje od dve godine.

– Braun je izuzetno oslabljen. Na dnu je popularnosti. Ali, on se bori protiv nepredviđene svetske krize, gotovo kolapsa kapitalizma, i to treba da radi ne osvrćući se na to šta se događa iza njegovih leđa – smatra Pol Flin, laburistički poslanik iz Velsa koji smatra da premijera sada ne treba smenjivati.

U Britaniji, premijeri ne mogu da brinu o tome da li će biti smenjeni samo kad se približe izbori. Britanskog premijera poslanici mogu smaknuti s čela partije kad god zažele i postaviti drugu osobu na mesto predsednika vlade. Tako zu završili Toni Bler, kojeg je Braun zamenio posle 10 godina vladavine, i Margaret Tačer, konzervativna „gvozdena ledi“ koja je premijer bila 11 godina.

Pobuna protiv Brauna, nešto više od godinu dana pošto se uselio u Dauning strit, proširila se na drugi ešalon ministara, a Dejvid Kerns, ministar u Kancelariji za Škotsku, podneo je ostavku i pozvao na „otvaranje konkursa“ za izbor novog lidera, što bi moglo da se završi Braunovim povlačenjem.

Poslanici traže novog lidera

Ideju Dejvida Kernsa podržava sve veći broj poslanika, ali zasad ih nema 70 od ukupno 350, koliko je potrebno za raspisivanje izbora za novog lidera. Međutim, u Britaniji ne možete da se održite kao lider partije i vlade samo zbog toga što vaši protivnici nisu sakupili dovoljno pristalica. Premijer mora da slomi pobunu ukoliko ne želi da bude proglašen slabićem. Neki Braunovi protivnici su stari Blerovi lojalisti, još uvek besni zbog načina na koji je aktuelni premijer smenio njihovog ljubimca. Drugi se boje da će zbog lošeg Braunovog rukovodstva na sledećim izborima izgubiti mesta u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari