Premijer Češke Petr Nečas saopštio je u nedelju uveče da podnosi ostavku na funkciju šefa vlade i lidera vladajuće Građanske demokratske stranke, a kao razlog za takvu odluku naveo je nedavni skandal u kojem je, zbog zloupotrebe Vojne obaveštajne službe i korupcije čeških poslanika, uhapšena njegova ljubavnica i šefica kabineta Jana Nađova.


„Potpuno sam svestan koliko peripetije mog ličnog života opterećuju političku scenu i Građansku demokratsku stranku. Svestan sam kakve imaju posledice po mene. Svestan sam svoje političke odgovornosti“, izjavio je Nečas. Iako formiranje nove vlade u velikoj meri zavisi od predsednika Češke Miloša Zemana, Nečas očekuje da će sadašnja vladajuća koalicija tri stranke desnice i centra ipak uspeti u tome i nastaviti da vlada, s novim premijerom na čelu, bar do izbora koji treba da se održe 2014.

Ovaj najveći korupcionaški skandal u češkoj vlasti, koji je potresao zemlju prošlog četvrtka, izbio je u pola noći pošto je policija u sedištu vlade, kancelarijama uticajnih lobista i nekoliko državnih preduzeća, uhapsila osmoro političara i visokih državnih činovnika. Nađova, koja je, prema saznanjima češke policije, premijerova ljubavnica, umešana je slučaj korupcije pošto su trojica poslanika vladajuće stranke, u zamenu da odustanu od svog mandata, dobili dobro plaćene funkcije u državnim preduzećima.

Nađova je, takođe, zloupotrebila i Vojnu obaveštajnu službu tako što joj je prošle godine nelegalno dala zadatak da prati premijerovu suprugu Ratku kako bi naterala Nečasa da se razvede posle 27 godina braka. Osim nje, zbog toga su optuženi i bivši i aktuelni šef Vojne obaveštajne službe.

Nečas je rođen 19. novembra 1964. godine u mestu Uherške Hradište, tadašnjoj Čehoslovačkoj, gde je završio gimnaziju. Diplomirao je na prirodno-matematičkom fakultetu na Masarik univerzitetu u Brnu 1988. godine. Bio je član Socijalističke unije mladih (SSM), omladinskog krila Komunističke partije Čehoslovačke.

Član Građanske demokratske stranke postao je 1991, a četiri godine kasnije izabran je na funkciju zamenika ministra odbrane. Već sledeće godine izabran je za člana Predstavničkog doma. Od 4. septembra 2006, pa sve do 8. maja 2009. Nečas je bio potpredsednik vlade i ministar za rad i socijalna pitanja.

Lider Građanske demokratske partije postao je 2010, a 28. juna i premijer Češke. Sa suprugom Ratkom ima četvoro dece – Ondreja, Tomaša, Terezu i Mari. Prošle sedmice najavio je da se razvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari