U Ukrajini su juče održani vanredni parlamentarni izbori u cilju prevazilaženja višemesečne političke krize koja je izazvana sukobima dvojice zavađenih lidera zemlje. Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da partija prozapadnog predsednika Viktora Juščenka ima manje šanse u odnosu na blok predvođen proruskim premijerom Viktorom Janukovičem.

U Ukrajini su juče održani vanredni parlamentarni izbori u cilju prevazilaženja višemesečne političke krize koja je izazvana sukobima dvojice zavađenih lidera zemlje. Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da partija prozapadnog predsednika Viktora Juščenka ima manje šanse u odnosu na blok predvođen proruskim premijerom Viktorom Janukovičem. Zvanični rezultati izbora, na kojima je prijavljeno više od 37 miliona stanovnika ove bivše sovjetske republike i koje nadgleda više od 3.000 međunarodnih posmatrača, biće saopšteni danas. Unapred je najavljena velika izlaznost, iako su Ukrajinci umnogome nezadovoljni radom političara u zemlji.
Predsednik Juščenko polaže nade u sklapanje saveza s bivšim premijerom zemlje Julijom Timošenko, partnerstvo koje bi njihovim partijama omogućilo kontrolu u parlamentu ukoliko oni zajedno osvoje više glasova od bloka premijera Janukoviča. Sklapanje koalicije s Julijom Timošenko moglo bi, ipak, značiti višenedeljne pregovore, dok je Janukovič signalizirao da se neće lako odreći moći. „Smatram da će izbori Ukrajini doneti međusobno razumevanje i toleranciju političkih snaga, stabilnost i ekonomski rast“, izjavio je predsednik Juščenko pošto je u Kijevu glasao u pratnji svoje žene i kćerke.
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Partija regiona, partija premijera Janukoviča, osvojiti najveći broja glasova, dok će se blok predvođen Julijom Timošenko naći na drugom mestu po broju glasova. Očekuje se da će se predsednikova partija Naša Ukrajina, pogođena nezadovoljstvom glasača zbog neuspeha Juščenka da ispuni obećanja koja su ga i dovela na vlast 2005, naći na trećem mestu. Istraživanja javnog mnjenja, uoči izbora koje je predsednik raspisao u maju optuživši svog glavnog rivala da mu je preoteo poslanike i pokušao da izvrši protivustavni parlamentarni državni udar, pokazala su da premijerova Partija regiona uživa podršku 32,9 odsto javnog mnjenja
Janukovič (57) se drastično promenio posle teškog poraza u predsedničkoj trci 2004. On je bio povod za izbijanje narandžaste revolucije, kada su Ukrajinci izašli na ulice i protestovali zbog izborne krađe koju je pokušao da izvrši koristeći metode zastrašivanja i prevare. Kriza je okončana kada je na ponovo održanim izborima Juščenko zabeležio trijumf. Ali, Janukovič je doživeo veliki povratak na političku scenu u martu 2006, kada je njegova partija na parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova, a on postavljen za premijera zemlje. On se trudio da promeni svoj imidž nastupajući kao demokrata koji se zalaže za kompromis i stabilnost. „Siguran sam da ćemo pobediti“, rekao je ukrajinski premijer posle glasanja.
On je optužio partije predsednika Juščenka i Julije Timošenko da pripremaju izbornu krađu i upozorio da bi mogao organizovati proteste slične onima tokom narandžaste revolucije. Njegove pristalice su upozorile da će na centralnom trgu u Kijevu organizovati proteste. Janukovič je juče upozorio da njegova partija neće prihvatiti „nezakonit“ ishod.
Predsednik Juščenko (53) se već duže vreme bori s nezadovoljstvom glasača i gubitkom podrške mnogobrojnih glasača koji sada podržavaju Juliju Timošenko, heroinu narandžaste revolucije. I dok je Juščenkova pozicija oslabljena sve većom podrškom premijera Janukoviča, Julija Timošenko se pojavljuje kao vatreni opozicioni lider koji bi mogao da privuče veliki broj predsednikovih pristalica. Predsednik se s njom sastao protekle nedelje i obećao da bi njihove partije mogle oformiti koaliciju. On je isto obećanje dao i tokom obraćanja naciji, u subotu uveče uoči izbora. „Verujem u jedinstvo i pobedu ukrajinske demokratije“, rekao je Juščenko. Julija Timošenko, koja je izjavila da ponovno ujedinjenje narandžastog tima predstavlja jedinu šansu za sprovođenje reformi i integraciju sa Zapadom, pozdravila je potez predsednika Juščenka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari