Premijer Aleksandar Vučić u ponedeljak nije dobio drugi, tehnički izveštaj o padu vojnog helikoptera kod beogradskog aerodroma 13. marta, rečeno je Danasu u njegovom kabinetu u odgovoru na pitanje zašto premijer dobija izveštaj pre tužilaštva.

Kako nam je objašnjeno, njegova izjava novinarima da je pročitao 500 stranica izveštaja i „da tamo nema ništa spektakularno“, odnosila se na prvi izveštaj komisije.

„Pošto sam pročitao taj izveštaj, nema tamo ništa spektakularno, postoje dve bitne stvari, to ćete sami da saznate, bilo je tehničkih propusta, ali oni nisu doprineli nesreći“, rekao je Vučić. U njegovom kabinetu, kažu da ne znaju kada će drugi izveštaj stići do premijera, jer je i prvi dobio posle pet dana nakon što je urađen.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je juče da je primilo izveštaj vojne komisije o padu helikoptera, koji će biti analiziran i o njemu će tužilaštvo obavestiti javnost u četvrtak 2. aprila, ili najkasnije u petak 3. aprila. Više javno tužilaštvo je zahtevom od 16. marta tražilo „svu dokumentaciju sačinjenu u vezi sa kritičnim događajem, pre svega nalaze komisija koje su formirane da ispitaju uzroke koji su doveli do pada vojnog helikoptera HT-48″, kada je poginulo sedam osoba“, navedeno je u saopštenju. Kako se navodi, „komisija je došla do svih podataka na osnovu kojih je izvršila analizu i izvela zaključke, a izveštaj sa kompletnom pratećom dokumentacijom ima oko 500 stranica“.

To je drugi izveštaj koji je tužilaštvo dobilo, jer je prethodno komisija za utvrđivanje da li je poštovana propisana procedura u angažovanju helikoptera, koju je formirao načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, 18. marta završila svoj izveštaj i predala ga tužilaštvu.

Iako je najavio da će nalazi komisija biti dostupni javnosti, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je taj izveštaj, prema internim vojnim pravilima, tajna i da je predat tužilaštvu, koje treba da proceni da li je za javnost.

Tužilaštvo se od 19. marta o tome nije izjašnjavalo, niti odgovaralo na novinarske zahteve, i juče je prvi put saopštilo da će o izveštaju obavestiti javnost, a ostalo je nejasno da li će to uraditi sa oba izveštaja, ili samo sa drugim.

Poverenik Rodoljub Šabić poručio je Ministarstvu odbrane da se pravo javnosti ne može ograničavati podzakonskim aktima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari