Premijer Tajlanda Abhisit Vedžadživa počeo je juče pregovore sa demonstrantima, koji već više od dve nedelje pokušavaju da izvrše pritisak na njega da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore, zato što smatraju da nije demokratski izabran. „Premijer je pristao da pregovara sa demonstrantima, zato što želi da se izbegne nasilje i obnove red i mir“, objavljeno je u saopštenju koje je pročitano na televiziji.


Predsednik vlade u Bangkoku je pristao na zahtev demonstranata da obezbedi direktan prenos pregovora na televiziji, javio je AP. Demonstranti su premijeru uputili ultimatum, zapretivši da će doći u vojnu bazu, koja služi kao njegovo privremeno prebivalište od početka protesta 12. marta, i preskočiti zid koji se nalazi oko baze ako ne pristane da razgovara sa njima.

Premijer je do sada više puta odbacio zahteve demonstranata za direktno pregovaranje sa njim. Opozicionari, tzv. „crvenokošuljaši“, sledbenici su bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji je sa vlasti zbačen u vojnom puču 2006. Šinavatra, jedini tajlandski premijer koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji, osuđen je u domovini na dve godine zatvora za korupciju i zloupotrebu položaja. Svojevrsnu medijsku senzaciju izazvala je nedavna potvrda vlasti Crne Gore da mu dodele državljanstvo bivše jugoslovenske republike i njen pasoš. Tajlanske vlasti su Šinavatri oduzele sve dokumente pre godinu dana. Od vojnog puča Tajland potresaju politički nemiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari