Preminula Marija Kleut nekadašnja dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 1foto: Filozofski fakultet

Nekadašnja dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Marija Kleut preminula je danas u 80. godini navodi se u objavi ovog Fakulteta.

Prof. dr Marija Kleut bila je dugogodišnja šefica Odseka za srpsku književnost, profesorica i dekanica Fakulteta, a kako kažu njene kolege, „ostavila je za sobom neizbirsiv trag na Odseku za srpsku književnost i Fakultetu“.

– Generacije studenata kojima je predavala pamtiće je kao vrsnu predavačicu i pedagoškinju ogromnog znanja i topline, a kolege kao ženu neverovatne energije, izuzetnu književnu istoričarku i poznavateljku narodne književnosti, te istaknutu naučnu radnicu – navodi se u objavi Filozofskog fakulteta.

Marija Kleut rođena je 1943. godine u Beogradu, a veliki deo svog života provela je u Novom Sadu.

Studirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirala (1966) i magistrirala (1973). Doktorirala je u Novom Sadu (1986).

Radila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 1973. godine. Bibliografija radova Marije Kleut obuhvata 164 jedinice, uglavnom iz oblasti narodne književnosti i srpske književnosti XVIII i XIX veka.

Detalji o ispraćaju i komemoracije biće objavljeno naknadno.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari