Preminula profesorka Nada Korać, osnivačica Građanskih inicijativa 1Foto: N1

Osnivačica i članica Skupštine Građanskih inicijativa, profesorka Nada Korać, preminula je u 74 godini, saopštila je danas organizacija Građanske inicijative.

„Njena posvećenost, vizija i neumoran rad na osnaživanju građanskog društva ostavili su neizbrisiv trag u našem društvu“, ističe se u saopštenju.

Značajan deo svog profesionalnog rada posvetila je primeni razvojno-psiholoških znanja u medijskom obrazovanju dece i mladih, obrazovanju za mir i nenasilno rešavanje sukoba, obrazovanju za prava deteta, građanskom obrazovanju, ekološkom obrazovanju, kao i u obrazovanju nastavnika.

Korać je bila profesorka razvojne i pedagoške psihologije na Pedagoškom fakultetu u Jagodini, Univerziteta u Kragujevcu.

Diplomirala je (1974), magistrirala (1980) i doktorirala (1987) na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao asistent – istraživač bila je na stručnom usavršavanju na Institutu za dečji razvoj Univerziteta u Minesoti.

Bila je profesorka univerziteta u Beogradu (1992-2007) i Novom Sadu (2004-2009), kao i gostujući predavač na univerzitetima u Padovi (1990), Londonu (2009) i Berlinu (2009).

Rukovodila je programom Evropski master u oblasti prava deteta na Univerzitetu u Novom Sadu (2008 – 2009).

Autorka je knjiga Vizuelni mediji i saznajni razvoj deteta (1992) i Nevidljivo dete – slika deteta u medijima (2001).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari