Preminuo advokat Svetozar Vujačić 1Foto: Narodna skupština/Parlament.rs

Svetozar Sveta Vujačić, poznati advokat i nekadašnji savetnik ministra unutrašnjih poslova, preminuo je danas u 75. godini.

Kako je na društvenim mrežama saopštila porodica, sahrana će biti održana u utorak 19. marta na groblju Lešće. Opelo počinje u 12:30 časova, a sahrana će biti u 13 časova.

Svetozar Vujačić je rođen 1949. godine u Dubrovniku.

Školovao se u Beogradu, gde je završio Osnovnu školu „Jovan Cvijić“ na Karaburmi i Sedmu beogradsku gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1976. godine, a u advokaturi je od početka 1983. godine.

Govorio je da je pred sudom je zastupao mnoge poznate ličnosti, ali je nastupao i protiv njih.

Na izborima u decembru 2000. bio je kandidat za poslanika na listi Srpske socijaldemokratske partije, čiji je predsednik bio Zoran Lilić, bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Lista nije prešla cenzus. 

U martu 2004. izjavio je da bi predsednik Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević uskoro mogao da postane član Srpske radikalne stranke. 

Bio je učesnik osnivačke skupštine Srpske napredne stranke u oktobru 2008, kao i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Krajem 2020. imenovan je na funkciju savetnika ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Bio je advokat Luke Karadžića, brata Radovana Karadžića, a potom, nakon što je bivši predsednik RS uhapšen u julu 2008, advokat i Radovana Karadžića.

Ostaće upamaćen i po odluci da jula 2005. otkaže punomoćje Mališi Jeftoviću, „u međuvremenu osuđenom za obljubu i protivprirodni blud nad trogodišnjom devojčicom koja je zatim umrla“.

Nakon što je krajem septembra 2019. godine Milomir Marić u jutarnjem programu Televizije Hepi vređao profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija nekoliko novinarskih udruženja i organizacija podnelo je protiv Marića krivičnu prijavu. Vujačić je tada izjavio da je razgovarao sa Marićem o ovom slučaju i poručio mu da će ga braniti bez nadoknade ukoliko za to bude potrebe.

U januaru 2021. na TV „Pink“ komentarisao je slučaj seksualnog zlostavljanja koje su prijavile mlade glumice Milena Radulović, Iva Ilinčić i još nekoliko devojaka, a onda je u tom kontekstu pomenuo potpredsednicu Stranke slobode i pravde (SSP) Mariniku Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari