Preminuo Đorđe Radosavljević, nekadašnji predsednik Predsedništva Vojvodine 1Foto: Pixabay/ Lily

Posle kraće bolesti, u devedeset petoj godini života, umro je Đorđe Radosavljević Grne, nekadašnji predsednik Predsedništva SAP Vojvodine, saopšio je Savez antifašista Vojvodine.

Radosavljeviće je bio učesnik NOB od16. godine, aktivni borac protiv fašizma, i to ostao do kraja plodnog života. Od najranije mladosti bio je dosledni borac za društvo socijalne pravde. Samopregoran i posvećen tim ciljevima, izgarao je za njihovo ostvarenje, gde god da je živeo i radio, od rodnog Srema i zavičajne Vojvodine, do Republike Srbije i Titove Jugoslavije. A bio je u njima na vrlo odgovornim dužnostima, istaknuto ime omladinskog i skojevskog pokreta, potom i na visokim partijskim i državnim dužnostima. Kao predsednik Predsedništva SAPV, godinu dana pre „jogurt revolucije“, uspeo je da sa Ivanom Stambolićem postigne sporazum o skoro svim pitanjima koja su opterećivala odnose Pokrajine i Republike.

Njegova smrt je gubitak, kako za Savez antifašista Vojvodine, tako i za izvorne vojvođanske demokratske snage i snage istinski leve orijentacije u našem društvu, navodi se u saopštenju SAV.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari