Preminuo dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti 1Foto: Pixabay/ Lily

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ Radisav Rade Brajović preminuo je u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

„Rade Brajović je zasigurno jedno od ‘najprepoznatljivijih pera Večernjih novosti’. Imao je privilegiju i da iz sveta donese velike reportaže, izveštaje i intervjue. Neke od intervjua radio je sa svetskim liderima među kojima su Indira Gandi i Norodom Sihanuk. Bio je stalni dopisnik iz Velike Britanije, Indije i Kine“, naveo je UNS, citirajući žiri koji je Brajoviću prošle godine dodelio nagradu za životno delo.

Dodaje se da je Brajović ceo radni vek radio je u novinama, koje nije napustio čak ni kada je otišao u invalidsku penziju.

Bavio se i književnošću, a kroz sve knjige je provlačio novinarstvo.

Brajović je bio najduže na uredničkoj poziciji u „Večernjim novostima“, gde je i u penzionerskim danima aktivno pisao.

Radio je u „Borbi“ od 1962. do 1966. godine, a potom u „Večernjim novostima“ – prvo kao korektor, pa saradnik i urednik više rubrika, stalni dopisnik iz sveta (Velika Britanija, Kina, Indija) i najduže u istoriji Novosti kao glavni i odgovorni urednik, od novembra 1987. do novembra 1998. godine.

Brajović je rođen 23. novembra 1938. u selu Kosiću, kod Danilovgrada, u Crnoj Gori.

Kao student sarađivao je sa listom „Student“, a u časopisu „Delo“ objavljivao je književne kritike.

Pokrenuo je više novih izdanja i listova, počeo i izdavanje knjiga, osnivač je medijske Kompanije Novosti d.o.o, čiji je bio generalni direktor.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari