Preminuo je najstariji novosadski lekar: Lečio više od 100.000 pacijenata 1

Najstariji novosadski lekar Radivoj Topolac, preminuo je juče u 96. godini. Ostaje upamćen kao lekar koji je pacijente primao i u desetoj deceniji života.

Diplomirao je davne 1957. godine u Beogradu, a specijalizirao je ORL u Novom Sadu, gde je potom postao asistent na Katedri za otorinolaringologiju.

U Novom Sadu je magistrirao, doktorirao i stekao zvanje redovnog profesora. Bavio se medicinom više od 65 godina, a po sopstvenoj proceni lečio je više od 100.000 pacijenata.

Topolac je na novosadsku ORL Kliniku uveo operativno lečenju otoskleroze, okoštavanja srednjeg uha (na tome je i doktorirao), a prvi je u Novom Sadu izveo i timpanoplastiku, hirurški zahvat kojim se rekonstruišu oštećeni ili potpuno propali delovi uva – bubna opna i ušne koščice.

Nakon odlaska u penziju 1992. godine, nastavio je da radi u privatnoj praksi. Usavršavao na najvećim evropskim klinikama u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj i drugim zemljama.

Godine 2004. od kolega lekara dobio je nagradu za životno delo.

„Moja uža specijalnost su oboljenja uha i lečenje nagluvosti, a pošto sam voleo da radim s decom, dosta sam sarađivao sa Dečjom bolnicom, gde sam jedno vreme bio načelnik Odeljenja za bolesti uha, grla i nosa. Kasnije sam prešao za direktora Klinike ORL, a u jednom mandatu bio sam direktor cele bolnice“, govorio je ovaj lekar.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari