Preminuo književni kritičar Bogdan Popović 1Foto: Pixabay/ Lily

Književni kritičar i član Srpskog književnog društva Bogdan Popović preminuo je danas.

Popović je od 1962. do 1982. u Književnim novinama imao niz zaduženja, kao korektor, lektor, sekretar redakcije, operativni urednik, v.d. glavnog i odgovornog urednika.

Kao stipendista Fulbrajtovog programa predavao je jugoslovensku književnost na dva američka univerziteta.

Popović je deset godina bio urednik u izdavačkoj kući ,,Prosveta“ gde je uređivao pesnička izdanja, cela kola novih pesničkih knjiga, izabrana dela, rečnike, prevedena izdanja.

Bio je glavni urednik Književnosti, najstarijeg beogradskog književnog časopisa, tri godine, dodao niz stalnih rubrika.

Popović je bio dugogodišnji član, a 1992. godine i sekretar srpskog PEN centra.

Dobitnik je nagrade „Isidora Sekulić“ za kritičarsku delatnost, koju je dobio 1997. godine i nagrade „Đorđe Jovanović“ za najbolje kritičarsko-esejističko delo 2012 godine.

Duže od pet decenija redovno ili povremeno je sarađivao u nizu književnih publikacija bivše Jugoslavije i današnje Srbije, Savremenik, Književnost, Izraz, Život, Književne novine, NIN, Odjek, Politika.

„Stalni kritičar, celu deceniju, u Književnim novinama, gotovo dve decenije u nedeljniku NIN gde je predstavio nekoliko stotina novih pesničkih i esejističkih dela savremenih srpskih pisaca. Sastavio izbore s propratnim tekstom iz poezije Laze Kostića, Vaska Pope, Miodraga Pavlovića, Stevana Raičkovića, Branka Miljkovića i drugih, dva izbora tekstova objavljenih u Književnosti; uredio antologijski izbor iz poezije Ljubomira Simovića i drugih“, navode u saopštenju Srpskog književnog društva.

Bogdan Popović je rođen u Novom Sadu 1936. godine, diplomirao je Opštu književnost i teoriju književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari